eur:
370.82
usd:
344.24
bux:
47208.27
2023. június 2. péntek Anita, Kármen
Nyitókép: Infostart

Bejelentés a csütörtöki élőlánc előtt: november 7-ére várja a kormány a sztrájkbizottságot

Ma még csak a tanárokat "szedik szét", holnap más ágazatok következnek, ezért a csütörtöki élőláncot megelőző sajtótájékoztatón kiderült, kiszélesedhet a tiltakozás, illetve hogy a "polgári engedetlenség az új sztrájk".

Az Egyesült Diákfront, a noÁr, a PDSZ, a PSZ és a Tanítanék Mozgalom reggel fél nyolckor a Margit hídnál találkoztak a csütörtöki élőláncot megelőzően, hogy arról tájékoztassák a nyilvánosságot, hogyan folytatódik az oktatás helyzetét övező tiltakozási hullám, milyen irányt vesz a polgári engedetlenség, a sztrájk, illetve hogy hogyan látják az eddigi tiltakozások eredményességét.

Előzőleg közleményt is kiadtak, amelyben úgy fogalmaznak, "az elmúlt egy hónap világosan megmutatta, hogy a hatalom megtorpant a tiltakozások láttán, miközben a szolidaritás változatos megnyilvánulásait látjuk a pedagógusok, szülők és diákok körében".

A tájékoztatón Molnár Áron színész, a noÁr mozgalom alapítója közölte, a polgári engedetlenség az új sztrájk, és már nem csak a tanárok ügye a polgári engedetlenség, ehhez csatlakozniuk kell más ágazatok dolgozóinak is, például az egészségügyi dolgozóknak is.

"Ma még csak a tanárokat szedik szét, holnap már ők következnek" - tette hozzá.

Úgy fogalmazott,

öt tanár "kirakatkirúgása" után a hatalom meghátrált.

Nagy Erzsébet PDSZ-ügyvivő azt mondta, csütörtökön több ezer pedagógus teszi le a munkát pár órára vagy egész napra.

"Kiemelt nap a mai nap. A következő egységes sztrájk november 18. lesz, nagyon szeretnénk, ha azon még többen és még többen vennének részt. Azt látjuk, hogy a szülőket is arra biztatják, hogy támogassák a sztrájkot. Szerencsére olyan rosszul sikerült összerakni a törvényt, hogy vannak kiskapuk, amelyek segítségével be lehet szüntetni a munkát" - mondta.

Tiltakozók élőlánca Budapesten
Tiltakozók élőlánca Budapesten

Azt is bejelentette, az állásvesztéssel fenyegetett tanároknak ingyenes jogsegélyszolgálatot nyújt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), közben viszont említése szerint különböző "nyomásgyakorló eszközökkel igyekeznek akadályozni a sztrájkot".

Azt is közölte,

november 7-én sztrájkegyeztetés lesz a kormány képviselőivel délután 3 órakor - Maruzsa Zoltán oktatási államtitkártól erről levelet kaptak szerda este -,

illetve ezt megelőzően parlamenti vitanapra is sor kerülhet november 2-án.

Csütörtökön Nagy Erzsébet számai szerint 33 tankerületben tartanak élőláncot.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezete alelnöke hozzátette még, november 22-én demokráciaórákat tartanak majd, november 26-án pedig nagyszabású budapesti tüntetés lesz, hasonló az október 23-aihoz.

"Összefogtunk, folytatjuk, nem félünk" - zárta szavait.

Tiltakozók élőlánca Budapesten
Tiltakozók élőlánca Budapesten

Gosztonyi Gábor csütörtök reggel az InfoRádiónak is nyilatkozott.

"A Margit hidat fellobogóztuk. Nagyon remélem, a novemberi sztrájktárgyaláson végre konkrétumokat kapunk, nem csak a Kormányinfón tájékoztatnak minket a lépésekről, és egy menetrend is lesz, amelynek a vége egy aláírás lesz, az oktatásügy rendbetétele."

Azt is bejelentette, a sztrájkok továbbra is mennek, öt nappal előre kell bejelenteni, három nappal előtte pedig a pontos létszámot jelezni. Azért kell szerinte folyamatosan fenntartani a sztrájkot, mert "a kormány eddig a füle botját sem mozgatta".

Arról nem tudnak, miről volt szó Horváth Péter (Nemzeti Pedagógus Kar) és Novák Katalin köztársasági elnök, illetve Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter között a szerdai egyeztetések során. "Majd reméljük, elmondják, és nem titkosítják 50 évre"- jegyezte meg Gosztonyi Gábor.

A Margit híd csütörtök reggel 8-kor már tele volt, az autósok szimpátiájukról biztosítják a járdán állókat.

"Reméljük, hogy összeér a lánc, ez egy több mint egy órás rendezvény" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Fontos megállapodás született, remekelnek a tőzsdék

Fontos megállapodás született, remekelnek a tőzsdék

Gazdasági adatok tekintetében ma az inflációs és kamatemelési kilátások szempontjából kifejezetten fontos átfogó havi munkaerőpiaci statisztika érkezik majd Amerikából – tegnapi információ ehhez kapcsolódóan, hogy a várakozásokat alulmúlva nőtt a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban, ez pedig azt mutatja, hogy a munkaerőpiac még mindig feszes. Kedvező hír a tengerentúlról, hogy az amerikai szenátus tegnap este elfogadta a Joe Biden elnök által támogatott kétpárti törvényt, ami felemeli az államadósság 31 ezer milliárdos felső határát, és ezzel elkerüli az ország a fizetésképtelenséget. Ami pedig a részvénypiaci folyamatokat illeti, az adósságplafon-dealt értékelve jó hangulatú kereskedést láthatunk Európában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×