INFORÁDIÓ
2023. január 30. hétfő
Martina

sztrájk

pedagógusok szakszervezete

gosztonyi gábor

A tankerületeknél tiltakoztak a sztrájk idejére elrendelt rendkívüli szünetek miatt

A tankerületeknél tiltakoztak a sztrájk idejére elrendelt rendkívüli szünetek miatt

InfoRádió

Hatszáznál is több oktatási intézményben volt sztrájk pénteken. A megmozdulást, és Gulyás Gergely csütörtöki bejelentését az InfoRádióban Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke értékelte.

Több mint 600 intézményben - a tankerületek harmadában - volt valamilyen sztrájk pénteken, és egyre több vidéki, kisebb településen is volt a sztrájkot kísérő vagy megelőző valamilyen megmozdulás. Egyre több óvoda csatlakozik az akcióhoz. Gosztonyi Gábor szerint ez azt jelzi, hogy már nemcsak az oktatásban dolgozók, hanem az oktatásban érdekeltek - diákok és szülők - is egyre inkább úgy látják, hogy nagyon rossz irányba mennek a dolgok az oktatásban, és mindenki változásokat sürget. Pontos létszámot legkésőbb kedden tudnak mondani.

Azzal kapcsolatban, hogy Gulyás Gergely a Kormányinfón a tervezett fizetésemelés felgyorsításáról beszélt, Gosztonyi Gábor elmondta: a bejelentéssel nem érte el a kormányzat a célját.

"Nagy valószínűséggel emögött a kommunikációs lufi mögött az állt, hogy visszavegye a tiltakozások lendületét, de ez nem jött be. Már mindenki tudja, hogy a kormány azokat az ígéreteket sem szokta feltétlenül és maradéktalanul betartani, amelyeket ő maga foglal jogszabályba, hát még az ilyen, folyamatos feltételes módban, sorozatos »ha« szóval kezdődő ígéreteket" - értékelt a szakszervezeti vezető.

Meglátása szerint

már csak akkor lesz megnyugvás, ha egyrészt a kormány aláírja az Európai Unióval a megállapodást, illetve ha megállapodik a sztrájkbizottsággal.

Megismételte: a Pedagógusok Szakszervezete és a sztrájkbizottság számára is elfogadhatatlan, hogy "egy 12 éve magát melldöngetve nemzetinek nevező kormány egy olyan nemzetfontosságú ügyet, mint az oktatást, kizárólag külföldi segélyekből óhajt megoldani."

A szakszervezet azt szeretné továbbá, ha a kormány nem a Kormányinfókon keresztül üzengetne, hanem a jogszabályokat betartva összehívná a sztrájkbizottságot, és ott beszélnék át ezeket az ügyeket. Hiányolják a több mint egy hete írt nyílt levelükre a kormányzati választ. Ebben egyebek mellett kormánybiztos kinevezését sürgették az egyeztetésekre.

Folytatódik a gördülő sztrájk, és október 27-ére egy újabb kiemelt napot jelentettek be a sztrájkbizottság tagjai - emlékeztetett a PSZ elnöke. Novemberre is készülnek akciókkal, többek között a demokrácia órák megtartásával. November 26-ára pedig egy nagy megmozdulást hirdettek a Kossuth térre.

"Ez nem fenyegetés, hanem ígéret: nem fogunk addig leállni, amíg tényleges változások el nem indulnak a közoktatásban, mert ez a helyzet már-már a katasztrófán is túlmutat" - közölte Gosztonyi Gábor.

Nyitókép: Facebook/Pedagógusok Szakszervezete PSZ

Kapcsolódó hang

A sztrájk eredménye, Gulyás Gergely bejelentése - Gosztonyi Gábor
 
Tankerületi, intézményvezetői jogsértések a sztrájk alatt - Totyik Tamás
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018