eur:
393.09
usd:
367.16
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Facebook/Pedagógusok Szakszervezete PSZ

A tankerületeknél tiltakoztak a sztrájk idejére elrendelt rendkívüli szünetek miatt

Hatszáznál is több oktatási intézményben volt sztrájk pénteken. A megmozdulást, és Gulyás Gergely csütörtöki bejelentését az InfoRádióban Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke értékelte.

Több mint 600 intézményben - a tankerületek harmadában - volt valamilyen sztrájk pénteken, és egyre több vidéki, kisebb településen is volt a sztrájkot kísérő vagy megelőző valamilyen megmozdulás. Egyre több óvoda csatlakozik az akcióhoz. Gosztonyi Gábor szerint ez azt jelzi, hogy már nemcsak az oktatásban dolgozók, hanem az oktatásban érdekeltek - diákok és szülők - is egyre inkább úgy látják, hogy nagyon rossz irányba mennek a dolgok az oktatásban, és mindenki változásokat sürget. Pontos létszámot legkésőbb kedden tudnak mondani.

Azzal kapcsolatban, hogy Gulyás Gergely a Kormányinfón a tervezett fizetésemelés felgyorsításáról beszélt, Gosztonyi Gábor elmondta: a bejelentéssel nem érte el a kormányzat a célját.

"Nagy valószínűséggel emögött a kommunikációs lufi mögött az állt, hogy visszavegye a tiltakozások lendületét, de ez nem jött be. Már mindenki tudja, hogy a kormány azokat az ígéreteket sem szokta feltétlenül és maradéktalanul betartani, amelyeket ő maga foglal jogszabályba, hát még az ilyen, folyamatos feltételes módban, sorozatos »ha« szóval kezdődő ígéreteket" - értékelt a szakszervezeti vezető.

Meglátása szerint

már csak akkor lesz megnyugvás, ha egyrészt a kormány aláírja az Európai Unióval a megállapodást, illetve ha megállapodik a sztrájkbizottsággal.

Megismételte: a Pedagógusok Szakszervezete és a sztrájkbizottság számára is elfogadhatatlan, hogy "egy 12 éve magát melldöngetve nemzetinek nevező kormány egy olyan nemzetfontosságú ügyet, mint az oktatást, kizárólag külföldi segélyekből óhajt megoldani."

A szakszervezet azt szeretné továbbá, ha a kormány nem a Kormányinfókon keresztül üzengetne, hanem a jogszabályokat betartva összehívná a sztrájkbizottságot, és ott beszélnék át ezeket az ügyeket. Hiányolják a több mint egy hete írt nyílt levelükre a kormányzati választ. Ebben egyebek mellett kormánybiztos kinevezését sürgették az egyeztetésekre.

Folytatódik a gördülő sztrájk, és október 27-ére egy újabb kiemelt napot jelentettek be a sztrájkbizottság tagjai - emlékeztetett a PSZ elnöke. Novemberre is készülnek akciókkal, többek között a demokrácia órák megtartásával. November 26-ára pedig egy nagy megmozdulást hirdettek a Kossuth térre.

"Ez nem fenyegetés, hanem ígéret: nem fogunk addig leállni, amíg tényleges változások el nem indulnak a közoktatásban, mert ez a helyzet már-már a katasztrófán is túlmutat" - közölte Gosztonyi Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×