eur:
389.49
usd:
368.36
bux:
55838.55
2023. szeptember 30. szombat Jeromos
Nyitókép: Bucsy Levente/Infostart

Kormánybiztost kérnek a pedagógusok Orbán Viktortól

A sztrájkbizottság ülésének mielőbbi összehívását kéri a két pedagógus-szakszervezet a kormányfőtől. Levelet írtak Orbán Viktornak, de eddig nem kaptak választ.

Nehezményezi a PSZ és a PDSZ, hogy október 7-én írt levelükre nem kaptak választ Orbán Viktortól. A két pedagógus-szakszervezet akkor azt kérte, hogy a kormányfő járjon közbe a sztrájkbizottság ülésének mielőbbi összehívásának érdekében.

"Levelünkre mindeddig nem kaptunk választ, holott a sztrájktörvény. a feleknek – jelen esetben a kormány és szakszervezeti oldal számára – együttműködési kötelezettséget ír elő" – olvasható mostani közleményükben.

Álláspontjuk szerint

ezt a kötelezettséget a kormányoldal megsérti, mivel hónapokig nem hajlandó a határozatlan idejű sztrájk alatt a szakszervezetekkel egyeztetni.

A legutóbbi, 2022. augusztus 30-án történt egyeztetéskor Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azt az ígéretet tette, hogy amennyiben Brüsszelből válasz érkezik, öt napon belül összehívja a sztrájkbizottságban részt vevő szakszervezeteket, és azonnali egyeztetést kezdeményez. Ehhez képest a béremelési követelésükre csak a Kormányinfón reagált a kabinet.

A szakszervezetek véleménye szerint a sztrájktörvény szellemének nem felel meg, hogy egy hónapok óta tartó, határozatlan idejű sztrájk folyamán a kormány által delegált fél nem hajlandó a sztrájkot szervező szakszervezetekkel tárgyalni.

"Nyílt levelünkben kezdeményeztük kormánybiztos kinevezését is, mert az oktatás válságos állapota ezt indokolja, de erre sem érkezett válasz" – olvasható a felhívásban.

Címlapról ajánljuk
Szlovákia: lesz, ahol legalább 40 perccel tovább fog tartani a szavazás

Szlovákia: lesz, ahol legalább 40 perccel tovább fog tartani a szavazás

Az egyik pozsonyligetfalui (Petržalka) szavazókörben rosszul lett a választási bizottság egyik tagja, ezért kell meghosszabbítani a voksolás idejét.

Leváltották az Idegenrendészet vezetőjét

A belügyminiszter 2023. szeptember 30. hatállyal - indokolás nélkül - visszavonta dr. Halmosi Zsolt r. altábornagy, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatójának vezetői kinevezését és rendelkezési állományba helyezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 30. 14:45
×
×
×
×