eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Lehet, hogy nincs is titkosszolgálati vizsgálat Márki-Zay Péter kampánydollárjai ügyében

Mást mondanak a lapértesülések és mást a nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagja. A rendőrség viszont biztosan dolgozik, pártkampányra biztosan nem fordítható külföldről származó támogatás.

Mint ismert, az ellenzéki Mindenki Magyarországa Mozgalom az április 3-i országgyűlési választás kampányában több fázisban szűk kétmilliárd forintnyi amerikai dollárt használt fel, ami pártkampányok esetében törvénytelen.

A külföldi finanszírozást az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter is megerősítette, ám azzal védekezik, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom nem párt, így a külföldi forrás felhasználása nem törvénytelen.

Az ügyben már összehívták a parlament nemzetbiztonsági bizottságát is, amely döntései között a Magyar Nemzet értesülései szerint az is szerepel, hogy titkosszolgálati vizsgálatot rendeltek el az ellenzék külföldi kampánypénzei miatt.

Az ATV-nek azonban a bizottság MSZP-s tagja, Molnár Zsolt azt állította, nincs titkosszolgálati vizsgálat ebben az ügyben, ilyet a bizottság el sem rendelt.

"Itt

nem vizsgálatról van szó, hanem tájékoztatásról,

és nem titkosszolgálati eszközök alkalmazásáról, hanem arról, hogy a bizottságot rendszeresen tájékoztatják a nemzetbiztonsági szolgálatok a kialakult helyzetről, a folyamatban lévő információkról, tényekről, adatokról" – hangsúlyozta Molnár Zsolt.

Magyar György ügyvéd – korábbi főpolgármester-jelölt – is úgy látja a helyzetet, mint Márki-Zay Péter: a kampánypénzek felhasználását tekintve más szabályok vonatkoznak a pártokra, mint a civilekre.

"Mozgalom fogadhat el bármiféle adományt, nyilvánosan, transzparensen. Nem adhatja át a pártoknak, nem lehet belőle kampányfinanszírozás, ezt lehet vizsgálni, és a vizsgálat majd ki fogja deríteni, hogy itt volt-e visszaélés" – részletezte Magyar György, aki korábban az ellenzéki előválasztást felügyelő Civil Választási Bizottság munkáját is vezette.

Márki-Zay Péter egyébként korábban azt állította, a közzétehető adatokat korábban nyilvánosságra is hozta a kampányköltésekről. Egyebekben pedig így kommentálja a folyamatot:

Az viszont biztos, hogy rendőrségi nyomozás van a külföldről kapott pénzek ügyében.

Ma délután a Fidesz is küldött egy közlemény. Ebben azt írják erre az ügyre utalva: kérjük a baloldalt, hogy vizsgálati kérdéseivel forduljon Brüsszelhez és a dollármilliókat adományozó szponzoraihoz, amiért Európában drasztikusan nőnek az energiaárak és energiaválság alakult ki a szankciók miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×