INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

márky-zay péter

kampány

támogatás

választás 2022

Márky-Zay Péter elismeri a külföldi kampányfinanszírozást, és büszke rá

Márky-Zay Péter elismeri a külföldi kampányfinanszírozást, és büszke rá

Infostart

Örömmel fogjuk bizonyítani, hogy a Mindenki Magyarországért Mozgalom külföldi támogatása "nemcsak transzparens és törvényes volt", de történelmi előzményei a korábban Soros által támogatott Orbán Viktor számára is jól ismertek – mondta Márki-Zay Péter azzal kapcsolatban, hogy sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást az ügyben.

Sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz érkezett külföldi pénzek miatt. Ahogy az Infostart is megírta, az ügyben a közismert bejelentő, Tényi István tett feljelentést, miután a szervezet elnöke, Márki-Zay Péter egy podcastban beszélt arról, hogy több száz millió forint értékben kapott támogatást Amerikából az Action For Democracy alapítványtól.

Márki-Zay Péter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában erre reagálva azt mondta: a mozgalom minden kiadását és bevételét nyilvánosságra hozták, ám azt, hogy kitől érkezett támogatás, adatvédelmi okokból nem hozhatják nyilvánosságra.

Mindez azért érdekes, mert a magyar törvények szerint pártok külföldről nem fogadhatnak el kampányra adományt. Márki-Zay Péter szerint azonban nem követtek el bűncselekményt, hiszen mozgalma nem minősül pártnak.

Az interjúban a volt miniszterelnök-jelölt emlegette a Fideszt is, mint olyan pártot, amely korábban kapott külföldi támogatást.

Hódmezővásárhely polgármestere egyenesen kijelentette:

mi nagyon büszkék vagyunk arra, hogy bennünket külföldről is támogattak.

A Fidesz sem maradt szótlan az ügyben, a párt honlapján Halász János frakcióvezető-helyettes, a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke arra kéri Sas Zoltánt, a parlamenti testület elnökét, hogy mielőbb hívja össze a bizottságot és tegye lehetővé az ügy feltárását.

A 24.hu ennek mehetett elébe, mert elemezte az ellenzéki mozgalomhoz áramló pénzek forrásait és útját.

Ebben kulcsszereplő egy Datadat nevű osztrák bejegyzésű cég. Több száz számlát állítottak ki az MMM számára - ismerte el a lapnak a mozgalom operatív vezetője. Az ellenzéki lap azt is tudni véli, hogy Szigetvári Viktor – aki az említett bécsi cég társtulajdonosa – ott ült Márki-Zay reggeli vezetői értekezletein. Szigetvárinál érdemes arra emlékezni, hogy a 2000-es évek elején az MSZP-t segítette és az elhíresült Ron Werberrel dolgozott együtt.

A Datadatról tudni érdemes még, hogy bonyolult tulajdonláson keresztül Bajnai Gordonhoz és az amerikai Demokrata Párthoz is köze van.

Márki-Zay Péter a cikk szerint azt is elismerte, hogy

az MMM a hat párthoz hasonlóan átengedte a kampányban a Datadatnak a saját adatbázisát,

ez utóbbi 50-200 ezres nagyságú.

Szereplője még a történetnek az Action For Democracy nevű alapítvány. Az illinois-i cég 1,8 milliárddal támogatta az MMM-t, az összegre jellemző, hogy a magyar mozgalom teljes költségvetése 2,5 milliárdot tett ki.

A szervezet magyar vezetője, Korányi Dávid korábban elismerte, hogy a magyarországi választás inspirálta a szervezet megalakítását, a működésük kapcsán pedig hangsúlyozta, hogy a „demokratikus erőket próbáljuk erősíteni csatatérállamok, köztük Magyarország választásain”. Azaz márciusban még kifejezetten a választásokra fókuszáló szervezetként határozta meg az AFD-t annak ügyvezetője. Nála az Origo azt említi meg, hogy a Bajnai-kormány államtitkára volt, tehát nem volt ismeretlen a baloldali kampánycsapat számára.

A volt ellenzéki kormányfőjelölt szerint azonban a támogatásért cserébe a szervezet nem kért semmit.

Márki-Zay Péter legutóbb két napja szólalt meg a támogatási ügyben. Szerda kora délután a Fidesz legújabb nemzeti konzultációjával és a 430 forintnál is drágább dollárral foglalkozott. Valamint felkérte az ellenzéki pártokat a parlamenti munka bojkottjára.

A mai nap másik fejleménye, hogy a Fidelitas a fővárosi városházán akciózott. A közgyűlés előtt "Tiltott kampányfinanszírozás! Mennyit kaptatok az amerikai júdáspénzből? - szövegű molinóval fogadták Karácsony Gergelyt. Az erről készült fotót az mno.hu mutatta meg.

Nyitókép: Facebook
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018