eur:
402.37
usd:
371.5
bux:
91415.63
2025. március 30. vasárnap Zalán
Diákok ebédelnek a nyíregyházi Görögkatolikus Általános Iskola ebédlőjében 2014. május 9-én. Megjelent a szeptember elsejétől hatályos közétkeztetésről szóló rendelet, amely részletesen szabályozza a többek között az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát. Tilos lesz többek között a szénsavas, vagy cukrozott üdítő, a magas zsírtartalmú húskészítmény, s rögzítették azt is, hogy nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót. Előírták továbbá, hogy a közétkeztetésben fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét.
Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

Tragédia után: elvileg könnyűszerrel kiűzhetők az allergizáló alapanyagok a közétkeztetésből

Kerüljenek ki a közétkeztetésből a súlyosan allergizáló élelmiszerek – ezt kéri az AllerGéniusz Egyesület. Javaslatukra az iskolai menzán valószínűleg nem adnak szezámmagot, mogyoró- és dióféléket tartalmazó ételeket.

Idén január közepén egy 7 éves kisfiú anafilaxiás sokkot kapott egy iskolai szülinapozáson az elfogyasztott tortától, és pár órával később meghalt. A torta mogyorót tartalmazott, amire a kisgyermeknek súlyos allergiája volt.

Janklovics Natasa, az AllerGéniusz Egyesület szóvivője az InfoRádió kérdésére elmondta: a januári tragédia felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon is végre olyan intézkedések lépjenek életbe, amelyek egyrészt a diagnosztizált eseteket óvják, másrészt a még nem diagnosztizáltakat is, akik a valóságban súlyosan, életveszélyesen érintettek.

A januári eset után azonnal felvették a kapcsolatot civil szervezetekkel és az Emberi Erőforrások Minisztériumával is. és a Hungasttól, Magyarország legnagyobb közétkeztetőjétől is nagyon pozitív visszajelzést kaptak.

"Abban állapodtunk meg, hogy azokról az élelmiszerekről beszélünk csak, amelyek nem alapvető, szerves részei a magyar gasztrokultúrának. Tudjuk, hogy vannak tej- és tojásallergiások, az ő védelmükben is szeretnénk intézkedéseket látni a későbbiekben. De mivel ezek mindennapi részei az étkezésünknek, fel sem merült, hogy hozzányúljunk. Olyan élelmiszerekről van szó, amelyek nagyrészt élvezeti élelmiszerek: a nutellás kenyér, a diós búrkifli, a cukrozott földimogyorós szelet, az aranygaluska, igazából eléggé kicsi az élelmiszerek köre, amely ide tartozhat" – tette világossá Janklovics Natasa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rakonczay Gábor: az ember egóját helyre teszi a természet, ha akarja, ha nem

Rakonczay Gábor: az ember egóját helyre teszi a természet, ha akarja, ha nem

Életveszélyes helyzetekről, a hullámok nagyságáról, a pihenési lehetőségekről, a tervezett sodródásokról, a magával vitt élelmiszerekről, illetve a szükséges kalória- és alvásmennyiségről is beszélt Rakonczay Gábor extrém sportoló, az Atlanti-óceán átevezője az InfoRádió Aréna című műsorában. Arra is felelt, hogy mi választja el az építő egyedüllétet a pusztító, romboló magánytól, s hogy miért vitt magával olvasni könyveket az óceán közepére.

Szakíró: nincs már nagy árkülönbség, megéri elektromos autót venni

Folyamatosan nő a kereslet a villanyautók iránt Magyarországon, elsősorban a használtautó-import élénkült meg – mondta az InfoRádióban Antalóczy Tibor. A villanyautosok.hu főszerkesztője szerint a vállalati e-autó program főleg a kisteherautó-piacnak adott nagy lendületet, de más cégeknek is érdemes pályázniuk március végéig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.03.31. hétfő, 18:00
Demkó Attila
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×