eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Varga Zsolt András, a Kúria elnökjelöltje bizottsági meghallgatása után a Parlamentben 2020. október 8-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

A Kúria elnöke is támogatásáról biztosította az Alkotmánybíróság elnökét

Varga Zs. András Súlyok Tamás keddi nyílt levelére reagált, és azt írta, az Alaptörvény rendelkezése szerint Magyarország alkotmányos önazonosságának védelme az állam minden szervének kötelessége.

Sulyok Tamás az államfő, a miniszterelnök és a házelnök közreműködését kérte abban, hogy az Alkotmánybíróság zavartalan működéséért felelős hatalmi ágak megfelelő és hatékony intézkedésekkel, garanciákkal hosszú távon biztosítsák a demokratikus jogállam alappillérének, az Ab-nak az alkotmányos rend szerinti működőképességét. Az Ab-elnök a demokrácia elleni súlyos támadásokról írt nyílt levelében.

A Legfőbb Ügyészség szerdai, rövid közleményében azt írta: Polt Péter legfőbb ügyész és az ügyészség "megvédi az alkotmányos rendet, a polgárok jogait és biztonságát". Hozzátették: "a jogállam védelme során e tevékenységét az Alkotmánybírósággal és más alkotmányos szervekkel együttműködve végzi".

Varga Zs. András, a Kúria elnöke az Alkotmánybíróság elnökének címzett szerdai keltezésű levelében szintén támogatásáról biztosította kollégáját az Alaptörvény és Magyarország alkotmányos rendje védelmében. Mint írta, az Alaptörvény rendelkezése szerint Magyarország alkotmányos önazonosságának védelme az állam minden szervének kötelessége. Varga Zs. András levelében hangsúlyozta: "A Kúria elnökévé megválasztásomkor az Országgyűlésben az ország színe előtt esküt tettem arra, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek."

Sulyok Tamás a kedden írt nyílt levéllel reagált "az utóbbi hónapokban egyre erősödő politikai jellegű elképzelésekre, amelyek egy kormányváltás esetén az Alaptörvény tollvonással történő eltörlését és az Alkotmánybíróság testületének feloszlatását helyezik kilátásba". Az elnök szerint az egyes pártok által megfogalmazott "és velük szimpatizáló értelmiségi körök által egyértelműen támogatott nézetek" a jogállamiság és a demokrácia elleni közvetlen és súlyos támadások, és mint ilyenek egy demokratikus jogállamban teljességgel elfogadhatatlanok.

Az Alkotmánybíróság mindegyik hatalmi ág felett alkotmányos kontrollt gyakorol - jelezte levelében az Ab elnöke - , "de zavartalan működését a törvényhozó és a végrehajtó hatalmi ágak együttesen kötelesek biztosítani" - írta.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×