eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Karácsony Gergely főpolgármester a Márki-Zay Péterrel, Hódmezővásárhely polgármesterével, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján az Országház előtt 2021. október 8-án. Karácsony Gergely visszalép az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért folytatott versenyből. Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által indított politikus közölte: arra kéri támogatóit, hogy az előválasztás második fordulójában Márki-Zay Péterre szavazzanak.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kötelező lesz a maszk a fővárosi színházakban, mozikban is

De nem csak ott, más beltéri helyszíneken is - a főpolgármester saját hatáskörben döntött.

Nem sokkal azután, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón bejelentette, hogy lehetővé teszik a munkaadóknak az oltás kötelezővé tételét munkavállalóik számára, továbbá kötelező lesz november 1-jétől, hétfőtől a maszkviselés a tömegközlekedésben, illetve látogatási tilalmat rendelnek el az egészségügyi intézményekben, a főpolgármester budapesti intézkedések bejelentéséről írt a Facebookon. (A kormányzat egyébként a közterületeken nem tervezi visszahozni a maszkordási kötelezettséget, a beltéri maszkhasználat elrendeléséről pedig még nem döntött.)

Karácsony Gergely kevésnek értékelte a kormányzati intézkedéseket, és saját hatáskörben további intézkedésekről döntött.

"Azoknál a fővárosi intézményeknél, ahol erre jogszabályi lehetőségünk van – ilyenek a fővárosi színházak, mozik például –, főpolgármesteri hatáskörben elrendelem a beltéri kötelező maszkhasználatot november elsejétől" - írta a Facebookon. A fővárosi önkormányzat sajtótájékoztatót is tartott az ügyben, amelyen elhangzott:

a fővárosi fenntartású múzeumokban, könyvtárakban is el fogják rendelni a maszkviselést,

hacsak addig a kormányzat nem dönt erről (ismert, 1-2 napon belül jelenik meg a Gulyás Gergely által bejelentett intézkedésekről szóló kormányrendelet.)

A következő napokban a budapesti városvezetés minden fővárosi cég dolgozójának levelet küld arról, hogy aki még nem tette, a lehető leghamarabb oltassa be magát - derült ki a főpolgármester írásából.

A fővárosi operatív törzs döntései szerint amint megjelenik a kötelező oltásról szóló kormányrendelet, a főpolgármester megkezdi az egyeztetést a Fővárosi Önkormányzat cégeivel és intézményeivel, valamint a munkavállalói érdekképviseletekkel arról, hogy

melyek azok a közszolgáltatások szempontjából alapvető munkakörök, ahol a koronavírus elleni oltás felvételét elő lehet írni.

"Biztosan ilyennek gondolom az idősotthonban dolgozó, a fokozottan veszélyeztetett idősekkel kapcsolatba kerülő dolgozók majdnem teljes körét" - írta Karácsony Gergely.

A fővárosi önkormányzati sajtótájékoztatón emlékeztettek: szeptember 9-én szigorítottak a fővárosi bentlakásos intézményekben, 11-e óta maszkviselés van érvényben a Fővárosi Önkormányzat épületében számos esetben.

Felhívták a figyelmet, hogy ha zsúfoltság van egy üzletben vagy más zárt térben és ott nem kötelező a maszkviselés, akkor a csütörtökön bejelentett tömegközlekedési maszkhordási kötelezettség elég egyoldalú intézkedés a kormányzat részéről.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×