eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A koronavírus (COVID-19) elleni vakcina beadására készül egy egészségügyi dolgozó a torinói San Giovanni Bosco kórházban 2020. december 27-én. Ezen a napon kezdődik az Európai Unió (EU) tagállamaiban a lakosság összehangolt beoltása. Az Európai Bizottság december 21-én adott feltételes forgalombahozatali engedélyt a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcina európai alkalmazására. Az oltóanyag az első EU-ban engedélyezett koronavírus elleni vakcina.
Nyitókép: MTI/ANSA/EPA/Tino Romano

Bevezetik a kötelező oltás lehetőségét a munkahelyeken - íme az összes tudnivaló

Az átoltottság mértéke és a járványügyi helyzet miatt lehetővé teszi a kormányzat a munkáltatóknak, hogy kötelezően előírják a koronavírus-oltást a dolgozóiknak. Számos szabályt ismertetett a néhány napon belül elkészülő rendeletből Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

A társadalomnak van egy olyan része, amely nem oltotta be magát (8,5 millió 12 éven felüliből mintegy 6 millió ember kapta meg legalább az első oltását). Az, hogy a jelenlegi negyedik, és az azutáni hullámok mennyi áldozatot fognak követni, nagyban függ attól, hogy hányan oltatják be magukat - mondta Gulyás Gergely. Megjegyezte, tömeges volt a munkaadói igény, például a turizmusból és az iparkamara részéről is.

Íme a jelenleg ismert szabályok:

- Az első két oltás felvételét teheti kötelezővé a munkáltató.

- Ha ilyen szabály van életben és valaki nem oltatja be magát, az fizetés nélküli szabadságra küldhető, legfeljebb egy évre, utána pedig el lehet bocsátani.

- A munkavállaló választhat oltást (akár orvossal egyeztetve).

- Az oltás kötelezősége alól orvosi igazolással lehet felmentést kapni.

- A mostani tervek szerint december 15-ig kell az első oltást megkapni, de

- 1-2 napon belül megjelenik a rendelet a végleges szabályokkal.

- Felsőoktatási intézményekben a jelenlegi tervek szerint a következő lesz a helyzet: "az állami fenntartású egyetemeknél mi rendelhetjük el, az alapítványiaknál a kuratórium".

- Az alapelv az, hogy az állami cégek és a nagy állami alrendszerek előírják munkavállalóiknak a kötelező oltást; részletek a rendeletben jönnek majd.

Felmerült a Kormányinfón a kérdés, hogy a rendelet meddig lesz érvényes. "Amíg a járvány velünk van. Ha már nem lesznek megbetegedések vagy legalábbis halálesetek, vagyis amíg a járvány emberéleteket veszélyeztet" - mondta Gulyás.

Megjegyezte, a jelenleg is életben lévő rendkívüli jogrend révén tudják a fentieket rendeletben előírni. Ha a rendkívüli jogrend megszűnik és ezt az intézkedést fenn akarják tartani, akkor az Országgyűlésnek kell elfogadnia törvényt arról, hogy a rendkívüli jogrendben meghozott intézkedésekből mi marad életben és mi nem.

További fontos újdonság a Kormányinfóról, hogy november 1-től kötelező a maszkviselés a tömegközlekedésen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×