eur:
394.62
usd:
369.67
bux:
65678.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Megkapja egy nő az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcináját harmadik, emlékeztető oltásként a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet oltópontján 2021. szeptember 15-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Megjelent a rendelet a kötelező maszkviselésről és az oltási szabályokról

Fizetés nélküli szabadságra lehet küldeni azt a dolgozót, aki nem oltatja be magát. Az állami intézmények munkatársai januárig kapnak időt. Önkormányzati cégeknél a polgármester dönt.

A Magyar Közlönyben csütörtökön este megjelentek a kormányrendeletek, amelyekről Gulyás Gergely a Kormányinfón beszélt. Az előírások november 1-jén lépnek hatályba.

Maszkviselés

Az egyik rendelet szerint a tömegközlekedési eszközön utasként, illetve a tömegközlekedési eszközön történő munkavégzés során, a pályaudvarok, az állomások, illetve a megállóhelyek utasforgalom számára megnyitott részein, valamint a személyforgalom lebonyolítására és kiszolgálására szolgáló azon munkahelyein, ahol az utasok és a dolgozók közvetlen kapcsolatba kerülhetnek maszkot kell viselni olyan módon, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. Mentesülnek az intézkedés alól a 6 éven alattiak, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal élők és az autisták.

Azt, aki a tömegközlekedési eszköz vezetőjének vagy az üzemeltető más alkalmazottjának felszólítására sem viseli megfelelően a maszkot, vagy nem hagyja el a tömegközlekedési eszközt, a tömegközlekedési eszköz vezetője vagy az üzemeltető más alkalmazottja köteles

  • az utazásból kizárni,
  • a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 177/A. § (1) bekezdésébe ütköző közérdekű üzem működésének megzavarása szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt rendőri intézkedést kezdeményezni, és
  • gondoskodni e személynek a tömegközlekedési eszközről történő leszállításáról.

A munkahelyek koronavírus elleni védelme

E rendelet célja annak biztosítása, hogy a munkaadók szervezeteinek javaslatára a cégek és vállalkozások jogot kapjanak arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védőoltás felvételét a foglalkoztatottak számára, ha ezt szükségesnek látják az ott dolgozók biztonsága érdekében.

A munkáltató a munkavégzés feltételeként állapíthatja meg a védőoltás felvételét azon foglalkoztatott esetében, aki e rendelet hatálybalépése előtt ezt nem vette fel.

A munkáltató meghatározza a védőoltás felvételének határidejét, ami egydózisú oltóanyag esetén a védőoltás, kétdózisú oltóanyag esetén a védőoltás első dózisa tekintetében legalább 45 nap kell, hogy legyen. Kétdózisú oltóanyag esetén a védőoltás második dózisát az oltóorvos által meghatározott időpontban kell felvenni. A munkáltató elektronikus úton (ideértve az e-mail használatát) vagy papír alapon tájékoztatja a foglalkoztatottat az intézkedésről, a határidőről és a védőoltás felvétele elmaradásának lehetséges jogkövetkezményeiről.

Nem kötelezhető a védőoltás felvételére az a foglalkoztatott, aki részére egészségügyi indokból ellenjavallt a védőoltás felvétele, és ezt orvosi szakvélemény is alátámasztja.

Ha a dolgozó az oltást a meghatározott határidőn belül nem vette fel, részére a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelhet el.

A munkaadó a foglalkoztatott jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal megszüntetheti, ha a fizetés nélküli szabadság elrendelésétől számítva egy év eltelt, és a foglalkoztatott a védőoltás felvételét nem igazolta vagy az orvosi szakvéleményt nem mutatta be.

Ha a dolgozó a fizetés nélküli szabadság elrendelését követően felveszi a védőoltást, a munkáltató a fizetés nélküli szabadságot haladéktalanul megszünteti.

Kötelező oltás az állami és önkormányzati intézményeknél

A rendelet a köznevelési intézménynél, szakképző intézménynél, felsőoktatási intézménynél, kulturális intézménynél, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény hatálya alá tartozó szervnél, honvédelmi szervezetnél, szociális szolgáltatónál, intézményben, a gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál, illetve javítóintézetnél, a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény hatálya alá tartozó szervnél, a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény hatálya alá tartozó szervnél, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatálya alá tartozó szervnél foglalkoztatottakra terjed ki.

Az érintetteknek az egydózisú oltóanyag esetén a védőoltást, kétdózisú oltóanyag esetén a védőoltás első dózisát

  • 2021. december 15. napjáig kell felvenniük, ha a munkavégzés során ügyfelekkel rendszeresen találkoznak
  • ha nem, akkor 2022. január 31. napjáig kell beadatni a vakcinát.

Aki mégsem veszi fel az oltást felszólítás után 15 napon belül, azt fizetés nélküli szabadságra küldik, ha pedig egy év múlva sem, akkor megszűnik a munkaviszonya.

A rendőröknél, honvédelmi dolgozóknál, valamint tartós kiküldetésben dolgozóknál más határidőt is meg lehet állapítani.

Az önkormányzati dolgozók esetében a polgármester dönt a szabályok alkalmazásásról.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Ezeket az autókat veszik most a leginkább Európában

Ezeket az autókat veszik most a leginkább Európában

Bár az év első két hónapja jól indult az európai autópiacon, a március belerondított a növekvő szériába, hiszen az évben először regisztráltak csökkenést az EU-ban - derült ki az ACEA legfrissebb autópiaci statisztikáiból. Bár a nagy autópiacok kivétel nélkül visszaestek, Magyarországon az eladások márciusban is jelentősen tudtak bővülni, elsősorban az elektromos autó támogatási programnak köszönhetően, amely megdobta a teljesen elektromos és hibrid járművek értékesítési számait. Eközben EU-s szinten továbbra is azt látjuk, hogy a benzines és a dízeles autókat veszik a leginkább, de egyre inkább törnek előre a hibridek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×