INFORÁDIÓ
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita

siklós gabriella

velencei-tó

országos vízügyi főigazgatóság

vízpótlás

vízminőség

Aerial view of Lake Velencei in Hungary

Az esőnek is segítenie kellene a Velencei-tó vízpótlását

A vízminőség folyamatos ellenőrzése mellett indult meg a Velencei-tó vízpótlásának előkészítése – ezt mondta az InfoRádiónak az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Arról is beszélt, hogy mikorra érhet véget a folyamat és mennyivel emelkedhet a vízszint.

Mint azt az Infostart is megírta, az Országos Vízügyi Főigazgatóság a múlt héten megkezdte a Velencei-tó jövőbeni vízpótlását biztosító előkészületi, felkészülési munkálatait. Első lépésként szeptember 22-én megkezdődött a Zámolyi-víztározó nagyjából másfél millió köbméternyi vízkészletének átvezetése a Pátkai-víztározóba, ahonnan az őszi hónapok során kerülhet majd a víz a Velencei-tóba.

Mindez egy nagyon hosszú folyamat, hiszen amellett, hogy az áteresztés nem egyik napról a másikra történik, előzetesen a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) szakembereinek le kell halászniuk a halkészletet. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta, nagyjából

október végére fejeződhet be ez az áteresztési művelet.

Ezt követően kezdődhet – az akkor már több, mint 3 millió köbméternyi – víz továbbítása a Pátkai-víztározóból a Velencei-tóba, a vízminőség folyamatos monitorozása mellett, ugyanis jelenleg

a tározók vízminősége nem kielégítő, klorofillértékek a határértéknél jóval magasabbak

– emelte ki Siklós Gabriella.

Szeptember 26-án kezdetét vette egy többnapos üzempróba is, megállapítandó, hogy milyen hatással lehet a Velencei-tó vízminőségére az, hogyha megkezdik majd a tényleges vízpótlást a Pátkai-tározóból. Nagyon koncentrált, napi többszöri ellenőrzés mellett igyekeznek előre modellezni az áteresztés hatását.

A 3 millió köbméternyi víz nagyjából 12 centiméternyi vízszintemelkedést eredményezhet majd, „ami sajnos nem sok”

– fogalmazott Siklós Gabriella, hangsúlyozva, hogy mindez egyelőre csak egy távlati terv. A szóvivő hozzátette, amennyiben az elkövetkezendő hetek, hónapok időjárása jóval csapadékosabbra fordul, akkor az javíthat a már említett – problémás – klorofillértéken is.

Nyitókép: anderm/Getty Images

Kapcsolódó hang

Megkezdődött a Velencei-tó vízpótlásának üzempróbája
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018