INFORÁDIÓ
2021. október 16. szombat
Gál

velencei-tó

vízpótlás

természetvédelem

A Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjban részesültek 1. alumni találkozójának résztvevői a Velencei-tó partján Gárdonyban 2021. június 18-án

Elkezdődött a Velencei-tó vízpótlásának előkészítése

Infostart

Még várni kell arra, hogy a víz a tározóból a Velencei-tóba jusson, de a folyamat már zajlik.

Már folyik a víz a Zámolyi-víztározóból a Pátkai-víztározóba, és a Mohosz is elkezdte a halállomány lehalászását - mondta a Pecaverzumnak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

„Szakaszosan zajlik a leengedés, egyelőre csak kis mennyiségben. Naponta változik, és folyamatosan növelni fogjuk. Ez sem lesz rövid folyamat, egész októberben is zajlani fog. Az a fontos, hogy a Pátkai-víztározóból a Velencei-tóba meg tudjuk engedni a vizet, de egyelőre erről még szó sincsen” - ismertette a folyamatot.

A vizet azért kell „pihentetni” egy kicsit Pátkán, hogy a levegő és a víz tovább hűljön, ezáltal javuljon a minősége.

Az ügyben a Magyar Országos Horgász Szövetség főigazgatója a portállal közölte, a Pátkai-víztározóban lévő halak becsült össztömege 800 mázsa körül lehet, és ebben még nincs benne az inváziós fajnak számító ezüstkárász (törpeharcsa és busa nincs a vízben). Dérer István elmondása szerint a lehalászott halak különböző horgászvizekbe kerülnek, a hálóba kerülő keszegeket viszont teljes egészében áttelepítik a Velencei-tóba.

A Pecaverzum emlékeztetett: 70 centiméteren állva már csak hét centiméterrel van a 72 éve mért legkisebb vízállás felett a Velencei-tó, ahol a nyár folyamán 110 mázsa hal pusztult el. A folyamat sajnos azóta sem állt meg, a legfrissebb beszámolók szerint agonizáló, 8-10 kilós amurokkal és madártetemekkel találkozhat, aki vízre száll, és bejárja a még víz fedte területeket.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018