eur:
392.52
usd:
365.9
bux:
66689.15
2024. április 25. csütörtök Márk
Aerial view of Lake Velencei in Hungary
Nyitókép: anderm/Getty Images

Még várni kell a Velencei-tó vízpótlásával

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság csütörtöki tájékoztatása szerint vízminőségi problémák, a magas klorofilltartalom miatt egyelőre nem kezdhető meg a Velencei-tó vízpótlása a Pátkai-tározóból.

Befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének öt napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata, amely annak kiderítését célozta, hogy a Pátkai-tározóból a Velencei-tóba történő vízeresztés során milyen vízmennyiségi és vízminőségi változások következnek be.

A vízügyi szakemberek vízminőségi mérései elsősorban arra irányultak, hogy a tározóban lévő, a határértéket több mint kétszeresen meghaladó klorofillkoncentráció milyen mértékben változik a Császár-vízbe juttatva, de a tóba vezetett víz minősége számottevően nem javult, annak klorofilltartalma érdemben nem változott meg.

A vizsgálati eredmények alapján a Velencei-tó vízpótlása a tározóban lévő vízminőségi határértékig nem kezdhető meg, mivel az nagy kockázatot jelent a tó vízminőségére és élővilágára. A Pátkai-tározóban a klorofilltartalomnak köbméterenként 75 gramm alá kell esnie, de jelenleg 160-180 grammos értékeket mértek.

Mint az Országos Vízügyi Főigazgatóság írta,

a csapadékosabbra forduló időjárás és a tartós lehűlés várhatóan kedvezően hat majd a klorofillkoncentráció csökkenésére, a vízpótlás pontos ideje a meteorológiai folyamatoktól függ.

Jó hír, hogy a vízgyűjtőre és a tó felületére hullott csapadéknak köszönhetően a Velencei-tó Agárdnál az elmúlt napokban több centimétert emelkedett, a csütörtök reggeli legfrissebb adat szerint a vízállás 79 centiméter.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×