eur:
393.02
usd:
366.91
bux:
66799.54
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels.com

Aggasztó a helyzet kullancsfronton

Az augusztus a kullancsok kedvenc nyári hónapja, mert ilyenkor már hűvösebbek a reggelek és az esték. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő arra figyelmeztetett, hogy a felmelegedés miatt új fajok is megjelenthetnek Magyarországon, amelyek hazánkban eddig nem elterjedt kórokozókat hordozhatnak.

Augusztus közepe és vége az a nyári időszak, amit a kullancsok kifejezetten kedvelnek, ezt mondta az InfoRádiónak Kovács Szilvia, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének egyetemi docense.

Ez azért van, mert ebben az időszakban már csökken a nappali hőmérséklet, a reggelek és az esték egyaránt hűvösebbek, párásabbak, ami kedvező környezeti feltételeket a kullancsok túléléséhez, a szaporodáshoz, valamint a gazdaszervezet kereséséhez. Miután a napsütést nem igazán kedvelik, legfőképp a reggeli, délelőtti órákban aktívak, illetve késő délután, kora este lehet velük találkozni. A szakember hozzátette, hogy

a kullancsszezon tulajdonképpen már egész évben tart, miután enyhék a telek, így azt az időszakot is könnyűszerrel átvészelik az állatok.

„Tehát nem kell azon csodálkozni, amikor a kutyus egy kullanccsal tér haza a sétáról a téli időszakban.”

Kovács Szilvia kitért arra is, hogy a kullancsok a közparkokban és a gondozatlan kertekben egyaránt előfordulhatnak, valamint, hogy a paraziták által terjesztett legismertebb fertőző betegségek, úgy mint a Lyme-kór és a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás mellett

Európában tucatnyi fertőzést terjesztenek még a kullancsok.

Ilyen például a tibola, vagyis a kullancs által terjesztett nyirokcsomó-gyulladás, vagy akár a tularémia, azaz a nyúlpestis.

Az InfoRádiónak nyilatkozó egyetemi docens szerint a problémát a felmelegedő időjárás jelenti, ami új fajok megjelenését eredményezhetik. Példaként említette, hogy mintegy két évvel ezelőtt a fővárosi Margitszigeten már találtak egy nem őshonos fajt, ami a krími-kongói vérzéses lázat terjeszti. Bár az ilyen és hasonló kullancsok szaporodás, illetve fennmaradása egyelőre hazánkban még kérdéses – fűzte hozzá. Azonban ha enyhébbek lesznek a telek, tehát még inkább melegszik az idő, egyre kedvezőbb lesz számukra is a feltételek.

Kovács Szilvia elmondta azt is, hogy a zárt ruházat mellett a kullancsriasztó-szerek használatával, valamint a bokára, vagy akár a tarkóra kent illóolajokkal sokat tehetünk, azért, hogy kirándulás közben ne érjen minket kullancscsípés.

Egy kullancs biztonságos eltávolítására úgy kerülhet sor, hogy fogunk egy sima szemöldökcsipeszt, és annak a segítségével – lehetőleg minél közelebb a bőrhöz – megragadjuk az állatot, majd egy határozott mozdulattal kihúzzuk – magyarázta a szakértő. Intelme szerint

kerülendők a házi praktikák és népi hiedelmek, és a legfontosabb, hogy ne nyomkodjuk az állat testét, mert így juthatnak a kórokozók a szervezetbe.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×