eur:
392.83
usd:
373.51
bux:
55962.57
2023. szeptember 28. csütörtök Vencel
Nyitókép: Pexels.com

Aggasztó a helyzet kullancsfronton

Az augusztus a kullancsok kedvenc nyári hónapja, mert ilyenkor már hűvösebbek a reggelek és az esték. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő arra figyelmeztetett, hogy a felmelegedés miatt új fajok is megjelenthetnek Magyarországon, amelyek hazánkban eddig nem elterjedt kórokozókat hordozhatnak.

Augusztus közepe és vége az a nyári időszak, amit a kullancsok kifejezetten kedvelnek, ezt mondta az InfoRádiónak Kovács Szilvia, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének egyetemi docense.

Ez azért van, mert ebben az időszakban már csökken a nappali hőmérséklet, a reggelek és az esték egyaránt hűvösebbek, párásabbak, ami kedvező környezeti feltételeket a kullancsok túléléséhez, a szaporodáshoz, valamint a gazdaszervezet kereséséhez. Miután a napsütést nem igazán kedvelik, legfőképp a reggeli, délelőtti órákban aktívak, illetve késő délután, kora este lehet velük találkozni. A szakember hozzátette, hogy

a kullancsszezon tulajdonképpen már egész évben tart, miután enyhék a telek, így azt az időszakot is könnyűszerrel átvészelik az állatok.

„Tehát nem kell azon csodálkozni, amikor a kutyus egy kullanccsal tér haza a sétáról a téli időszakban.”

Kovács Szilvia kitért arra is, hogy a kullancsok a közparkokban és a gondozatlan kertekben egyaránt előfordulhatnak, valamint, hogy a paraziták által terjesztett legismertebb fertőző betegségek, úgy mint a Lyme-kór és a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás mellett

Európában tucatnyi fertőzést terjesztenek még a kullancsok.

Ilyen például a tibola, vagyis a kullancs által terjesztett nyirokcsomó-gyulladás, vagy akár a tularémia, azaz a nyúlpestis.

Az InfoRádiónak nyilatkozó egyetemi docens szerint a problémát a felmelegedő időjárás jelenti, ami új fajok megjelenését eredményezhetik. Példaként említette, hogy mintegy két évvel ezelőtt a fővárosi Margitszigeten már találtak egy nem őshonos fajt, ami a krími-kongói vérzéses lázat terjeszti. Bár az ilyen és hasonló kullancsok szaporodás, illetve fennmaradása egyelőre hazánkban még kérdéses – fűzte hozzá. Azonban ha enyhébbek lesznek a telek, tehát még inkább melegszik az idő, egyre kedvezőbb lesz számukra is a feltételek.

Kovács Szilvia elmondta azt is, hogy a zárt ruházat mellett a kullancsriasztó-szerek használatával, valamint a bokára, vagy akár a tarkóra kent illóolajokkal sokat tehetünk, azért, hogy kirándulás közben ne érjen minket kullancscsípés.

Egy kullancs biztonságos eltávolítására úgy kerülhet sor, hogy fogunk egy sima szemöldökcsipeszt, és annak a segítségével – lehetőleg minél közelebb a bőrhöz – megragadjuk az állatot, majd egy határozott mozdulattal kihúzzuk – magyarázta a szakértő. Intelme szerint

kerülendők a házi praktikák és népi hiedelmek, és a legfontosabb, hogy ne nyomkodjuk az állat testét, mert így juthatnak a kórokozók a szervezetbe.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.28. csütörtök, 18:00
Áder János
volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke
MNB: elvéti a hiánycélt a kormány, még jövőre is magas lesz az infláció

MNB: elvéti a hiánycélt a kormány, még jövőre is magas lesz az infláció

Az idei költségvetési hiány GDP-arányosan 5,2% lehet a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb előrejelzése szerint, ami magasabb, mint a kormány aktuálisan érvényben levő 3,9%-os célja. A gazdaság az év második felében elkezd növekedni, de szélesebb körű GDP-növekedésre csak 2024-ben lehet számítani - mondta a szeptemberi inflációs jelentés bemutatóján Balatoni András, az MNB igazgatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 28. 10:19
×
×
×
×