eur:
393.75
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Dinnyés, 2016. február 6. Naplemente a Velencei-tónál Dinnyés térségében, a Velencei-tavi Madárrezervátum felett.  MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Kovács Zoltán is megszólalt a Velencei-tó problémáját illetően

Nagy szükség lenne a tó vizének pótlására, az ezzel kapcsolatos tervet a kormány azonban jelenleg nem tudja támogatni.

Mint arról korábban az Infostart is beszámolt, a normális szinthez képest 80 centiméter hiányzik idén a Velencei-tó vízszintjéből, ez azonban nem egyedi, 1993-ban és 2005-ben is hasonló volt a helyzet. Tessely Zoltán, a Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Fehérvár TV korábbi riportjában kiemelte, a tó vízgyűjtője nagyon kis terület, ezért nagyon érzékeny a csapadékviszonyokra. Az elmúlt években pedig „félsivatagi” csapadékmennyiség volt a vízgyűjtő területen. Részben ennek volt eredménye az idén nyár elején tapasztalt tömeges halpusztulás a tavon.

A víz pótlására készítettek egy előterjesztést a kormánynak, mindenki abban bízott, hogy ezt akár rövidesen elfogadhatják, és megindulhat a tó feltöltése. Ezt a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs támogatta, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kormány elé terjesztette, viszont olyan sokba kerül, hogy az ország jelenlegi helyzetében a kormány ezt nem szándékozik biztosítani
– tette hozzá Tessely Zoltán. A miniszteri biztos szerint

a terv megvalósításához 40 milliárd forintra lenne szükség, a kormány azonban a forrásokat elsődlegesen a gazdaság újraindítására szeretné fordítani, ezért halasztják a beruházást,

de az előterjesztést nem utasították el. Így jelenleg nem megoldott a vízpótlás.

Az ügy kapcsán az RTL híradója is kereste Tessely Zoltánt, aki a következőket mondta a beruházást illetően: „Azoknak a szempontoknak valóban nem felel meg, hogy a 2021-es GDP-növekedésre egyértelmű és közvetlen hatással legyen. Én abban reménykedem, hogy módunk lesz akár részekre bontva ezt újra kormány elé vinni, de nem ennek a forrásnak a terhére.”

Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár ugyancsak nyilatkozott a helyzet kapcsán. Elmondta, Magyarország kormánya kiemelten foglalkozik azzal, hogy milyen körülmények, milyen viszonyok vannak a Velencei-tó környékén.

„De szó sincs arról, hogy ezt most egy hirtelen felindulásból egyszerre meg lehetne oldani.”

Hozzátette: a vízügyi szakemberek továbbra is dolgoznak az ügyön.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×