eur:
393.01
usd:
366.59
bux:
66791.92
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: koronavirus.gov.hu

Így változik az életünk a kormányinfós bejelentések után

Úgy tűnik, az egyes új szabályok közlésének egy részére egy napot várni kell még, amikor az operatív törzs és Orbán Viktor megbeszélést folytat.

A csütörtöki Kormányinfón nagyon kevés bejelentést tett Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azok közül, amelyekkel kapcsolatban a múlt heti kormányülést követően erre a hétre halasztották a döntést, egy további hétig fenntartva a szigorú korlátozó intézkedéseket.

Egy fontos "dátumpárost" közölt a tárcavezető, mégpedig az óvodák és iskolák általános újranyitását április 12-re vagy 19-re attól függően, hogy melyik dátumra van elérve Magyarországon a 2,5 millió fő beoltása. Ennek mentén közölte Gulyás Gergely azt is, hogy a 2,5 millióban benne lesz mindazon tanár és óvónő, aki regisztrált az oltásra.

Ami viszont maradt, illetve legalább egy napot várat magára a bejelentés:

  • az általános maszkviselési kötelezettség települések közigazgatási területein belül
  • a kijárási tilalom
  • az ingyenes parkolás
  • az általános boltzár az ismert kivételekkel (gyógyszertár, benzinkút, kertészeti és agrárárudák, dohánybolt, munkavégzéshez szükséges eszközök boltjai, kerékpárszervizek és boltok)
  • a szolgáltatási stop (a szépségipar egyelőre nem nyithat a "nagyon fontos" nagyhéten)
  • zárva maradnak az éttermek és a teraszok
  • a szállodanyitás is csak később jön
  • a húsvéti "speciális szabályokból" sem vált ismertté egyelőre semmi
  • a védettségi igazoláshoz kötődő jogosítványok részletei is homályban maradtak, illetve az újranyitás további részleteinek bejelentésekor derülnek ki.

Azt tudni még, hogy az operatív törzs, illetve a kormány egy hete dolgozik az újranyitás ütemezésén a nemzeti konzultáció eredményére is támaszkodva, és azt is, hogy az operatív törzs pénteki ülésén részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök, ezt követően pedig újabb bejelentések várhatók akár a nagyhétről, akár a húsvétról; ismert, karácsonykor egyetlen estére feloldották a kijárási tilalmat, 10 fős családi társaságoknak lehetővé téve a közös ünneplést.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×