eur:
395.72
usd:
371.94
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Ukrán katonát beoltanak az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat Indiában gyártott és Covishield néven forgalmazott koronavírus elleni vakcinájával az ukrajnai Kramatorszkban lévő katonai támaszponton 2021. március 2-án.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Kiderült, mikor érkeznek az újfajta oltások Magyarországra

Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzottakból és a reggeli adatközlő összeállításból lehet erre következtetni.

Ahogy az hétfőn kiderült, az AstraZeneca Indiában gyártott változata, a CoviShield, valamint az egydózisos, de még kevés helyen használt kínai CanSino kapott zöld utat. Előbbi veszélyhelyzeti engedélyt is, mert szinte teljesen azonos az eddig használt AstraZeneca-oltással, utóbbi pedig behozatali engedélyt azért, hogy a magyar szakemberek megvizsgálhassák.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ egy közleményt is kiadott a két vakcinával kapcsolatos engedélyekről és ebben szerepelt, hogy a szerek hamarosan érkezhetnek – miután a tárgyalások sikerrel zárulnak, de erről nem osztottak meg több információt.

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján egy kérdésre adott válaszból lehet ismét arra következtetni, hogy e szerek magyarországi használata nincs olyan messze. Egy újságíró afelől érdeklődött, hogy mi szükség van az újabb keleti vakcinákra, amikor áprilisban és májusban jelentős számú Sinopharm és nyugati vakcina érkezik?

"Minél több, annál jobb" – válaszolta Müller Cecília országos tisztifőorvos, ám utána hozzátette: "nem tudunk várni a negyedik negyedévig, amikor beérkeznének nagy számban a nyugati oltások. Biztonságos, jó minőségű, engedélyezett, hatásos vakcinákat ide kell teremtenünk az országba mindenhonnan, a világ négy sarkából, ahol csak hozzáférhető. Szükség van nagy mennyiségű és gyorsan beérkező vakcinákra" – hangsúlyozta.

Ez arra enged következtetni, hogy bár az oltóanyag-gyártók a szállítások felpörgését ígérték a második negyedévre (április–június), a kormány nem bízik abban, hogy elegendő lesz az oltás, és erre az időszakra reméli a két újonnan engedélyezett szer megérkezését.

És végül: a napi koronavírus-adatokat ismertető összeállításban az szerepel, hogy a CanSino és a CoviShield (ezt is keleti vakcinának nevezik) szállítása

"hetek múlva várható".

A megrendelt vakcinákról

A központi tájékoztatás szerint uniós beszerzésből 5 gyártótól vár az ország 24 millió adag vakcinát: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac, ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra.

Az AstraZeneca jelentősen csökkenti vakcinaszállítmányait, már a múlt hét csütörtökön érkezett szállítmány is kevesebb mint a harmada a korábban ígértnek.

A nyugati vakcinákon túl 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is lekötött a kormány. A kínai Sinopharm oltóanyagból eddig 1,1 millió adag vakcina érkezett, az orosz Szputnyik V-ből kedd estig 855 600 (az alábbi táblázat óta vasárnap 250 ezer dózis jött, és kedden este 180 ezer adag fut be).

A március 19-i állás a következő (forrás):

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×