eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az asszisztens kiveszi a hűtőszekrényből az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinát Kiss Csaba kótaji háziorvosi rendelőjébe 2021. március 19-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Müller Cecília: két újabb oltás kapott engedélyt Magyarországon

A korábbiaknál is több szabálytalanság miatt intézkednek a rendőrök, szálláshelyekre, táncestre, privát rendezvényekre "csaptak le". Nem romlottak tovább a szennyvízadatok, de a kórháziak terheltsége nagyon magas - derült ki az operatív törzs tájékoztatóján.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese emlékeztetett: a kormány - legalább - egy héttel, március 29-ig meghosszabbította a korábbi lezárások hatályát, így még egy hétig minden úgy folytatódik, mint az elmúlt 14 napban.

Ezután cáfolta azokat az értesüléseket, hogy egyes magyarországi nagyvállalatok vagy áruházláncok - például az Auchan - dolgozói soron kívül kapott volna oltásokat a dolgozóinak. Az oltás tervezéséről és az oltóanyag biztosításáról az operatív törzs és az országos oltási munkacsoport dönt, de egyikük sem adott engedélyt ilyesmire, ezért ez álhír.

Tovább nőtt a szabályszegések száma még a korábbi hétvégéhez képest is, pedig a harmadik hullámban a korábbiaknál is fegyelmezettebbnek kellene lenni

- hangsúlyozta Kiss Róbert, kiemelve, hogy lakott területen belül az ország összes közterületén kötelező a maszkviselés. A hétvégén is sok emberrel szemben intézkedtek a rendőrök: 1837-en közterületen, 46-an a tömegközlekedésen, 67-en üzletekben, bevásárlóközpontban nem hordtak maszkot a rendőri eljárások eredményei szerint.

A pénteki nap és a hétvége rendőri intézkedéseivel kapcsolatban beszámolt a kereskedelmi üzletekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó előírások megsértése miatti eljárásokról is.

  • Pécsen és Nagykanizsán szálláshelyeken tapasztaltak szabálytalanságokat, Szigetváron rendezvények miatt indultak szabálysértési eljárások.
  • Szentendrén egy kávézó nyitott meg, két alkoholfogyasztó embert is volt ott, amikor a rendőrök ellenőriztek. Nyíregyházán egy presszóban hatan voltak, Babocsán egy büfé is szabályellenesen megnyitott - az érintett helyeket bezáratták. Szegeden garázdaság miatt jártak el a rendőrök, amikor kiderült, hogy egy közeli szórakozóhelyen volt előzőleg az érintett hat személy - szabálysértési eljárás indult, a tulajdonos/üzemeltető felelősségének vizsgálata még nem zárult le.
  • Péntek éjjel egy Airbnb-lakásban jártak el a rendőrök a budapesti VII. kerületben - itt rendezvényt tartottak, a szervező ellen külön feljelentést tettek, a résztvevőkkel szemben is eljártak.
  • Az egyik közösségi oldalon hirdetett valaki vasárnapra a VII. kerületbe egy pincehelyiségbe táncestet, 25 főt találtak a helyszínen a rendőrök, eljárások indultak.
  • 1523 rendőri intézkedés volt a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályokra vonatkozó rendelkedések megszegése miatt; 16 emberrel szemben a kutyasétáltatás szabályai, 243 emberrel szemben a közterületi csoportosulás és gyülekezés tilalma miatt léptek fel.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az oltási adatok ismertetésekor elmondta: versenyt futunk az idővel. Emlékeztetett a reggel nyilvánosságra hozott adatokra: már 1 589 601 fő a beoltottak száma, közülük 479 389 fő már a második oltását is megkapta.

Az esetek több mint 90 százalékát a brit variáns okozza, és rendkívül súlyos betegségeket okoz, egyre többen vannak kórházban.

Fontos, hogy mindenki, aki behívót kap védőoltás felvételére, gondolkodás nélkül éljen a lehetőséggel

- mondta a szakember, hozzátéve: a lakosság 16 százaléka már legalább az első oltását megkapta, de ennek sokkal magasabbnak kell lennie ahhoz, hogy a járvánnyal megküzdjünk - mindenki regisztráljon!

Az időseket ismét megkeresik levélben, hogy elsegítsék azok regisztrációját, akiknek nincsenek informatikai lehetőségeik. Az idősek elsőbbségéhez nem férhet kétség, hiszen magas kockázatú személyek, ugyanakkor rajtuk kívül is sokan várnak oltásra.

A vakcinabeszerzés gyorsítását szolgálják a keleti oltások. Vasárnap késő este újabb 250 ezer Szputnyik V oltás érkezett, ezeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ fogja vizsgálni a szabályok szerint, utána kerülhetnek felszabadításra és beoltásra.

Az OGYÉI, a magyar gyógyszerhatóság a napokban további két oltás behozatalát engedélyezte: a CoviShield és CanSino is vektorvakcina.

Az előbbi az AstraZeneca/Oxford Indiában gyártott vakcinája, szinte azonos, nagyon kevéssé tér el az itthon már használt AstraZeneca-oltástól, az utóbbi a CanSino Biologics (CanSinoBio) kínai gyógyszergyár oltása. (A Szputnyik V is vektorvakcina. Ezek egy ártalmatlan, szaporodni nem képes, csonkolt vírus segítségével juttatják a sejtjeinkbe a SARS-CoV-2 vírus tüskefehérjéjének örökítőanyagát, ennek révén termelődik a tüskefehérje, az általa kiváltott immunválasz révén az ellenanyag - a szerk.)

A napi adatokkal kapcsolatban Müller Cecília elmondta: már korábban a szennyvízadatok beérkezésekor látták, hogy mivel fognak szembekerülni a kórházak. A dolgozók emberfeletti munkát végeznek, a lakosságtól pedig kitartást kért, az egészségügytől a kormányhivatalokig mindenki teszi a dolgát, de dologból most nagyon sok van.

Felkérte a háziorvosokat, hogy írják fel a favipiravir gyógyszert az enyhe és középsúlyos, otthon kezelt betegeknek, hogy az ő állapotuk ne romoljon és ne kerüljenek kórházba.

Felkérte a lakosságot, hogy kerülje a tömeget, a halaszható tennivalóit halassza is el ennek érdekében.

Annak érdekében, hogy aki mégis bekerül a kórházakba, megfelelő ellátást kaphasson, rendelkezésre állnak itthon az ágyak, műszerek, gyógyszerek, de a rendkívüli terhelésnek kitett személyzet már fárad, ezért mindenki tegyen meg mindent - direkt vagy indirekt - az ő tehermentesítésükre - kérte az országos tisztifőorvos.

A hétvégi szennyvízvizsgálat eredményei stagnálást mutatnak, ez egy kis reményt jelenthet, de "lazulni" még nem szabad. Mindenki álljon a járványkezelés mögé, a maga szintjén

- kérte Müller Cecília.

A kórházban kezeltek száma az egyes intézményekben, csökkenő sorrendben:

625 - Semmelweis Egyetem klinikái
542 - Debreceni Egyetem
537 - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, Nyíregyháza
510 - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Miskolc
450 - Magyar Honvédség Egészségügyi Központja
444 - Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, Székesfehérvár
343 - Petz Aladár Egyetemi Oktatókórház, Győr

A többi intézményben 300 fő alatti a koronavírus miatt ápoltak száma.

Kérdések

Növekszik-e az oltásra regisztrálók száma, mennyien 60 felettiek?

Valóban emelkedik az oltásra regisztrálók száma, 3,3 millióan vannak, közülük 1,7 millióan 60 év felettiek.

Az ismétlőoltást csak abból a szerből lehet megkapni, ami az első volt?

A jelenlegi szabályok szerint igen, ugyanakkor számos kutatás jelenik meg arról, hogy különböző hatásmechanizmusú vakcinák akár erősítenék is egymás hatását. Ezek a kérdések még bizonyításra várnak.

A kismamáknak mit ajánl az operatív törzs?

Őket is megtámadhatja a koronavírus, néhányan súlyos állapotban is vannak, ők kórházi kezelésre szorulnak. E témában is sok vizsgálat zajlik, vannak országok, ahol már klinikai III-as fázisban kismamákat is oltanak, hogy e csoportra is ki tudják terjeszteni a vakcináció lehetőségét. Magyarországon a szülészeti-nőgyógyászati és az infektológiai szakkollégium vizsgálja a kérdést, az ő véleményüket várják, utána alakít ki javaslatot az operatív törzs.

A vasárnap érkezett Szputyik V-ket kik kapják?

Első körben szeretnék a regisztrált idősek oltását folytatni, valamint a krónikus betegek is kaphatnak e szállítmányból.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×