eur:
393.38
usd:
367.98
bux:
67100.19
2024. április 26. péntek Ervin
Egészségügyi dolgozó előkészíti a fecskendőt, mielőtt beolt egy katonát az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat Indiában gyártott és Covishield néven forgalmazott koronavírus elleni vakcinájával az ukrajnai Kramatorszkban lévő katonai támaszponton 2021. március 2-án.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Ezt kell tudni az itthon újonnan engedélyezett két koronavírus-oltásról

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet két újabb oltásnak adott engedélyt Magyarországon.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI, a magyar gyógyszerhatóság) a napokban további két oltás behozatalát és veszélyhelyzeti használatát engedélyezte – jelentette be az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília.

A CoviShield és CanSino is vektorvakcina.

Az előbbi az AstraZeneca/Oxford Indiában gyártott oltása, amely nagyon kevéssé tér el az itthon már használt AstraZeneca-oltástól. Két dózisban adják, 2-8 Celsius-fokon kell tárolni. Teljes körű használatra 11 országban, veszélyhelyzeti használatra további 43-ban engedélyezték már (forrás). India egyébként a világ legnagyobb vakcinagyártója, de az Indiai Szérum Intézet (SII) a napokban jelentette be, hogy késleltetik a koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinák szállítását Brazíliának, Szaúd-Arábiának és Marokkónak a hazai kereslet növekedése és kapacitásbővítés miatt.

A napokban derült ki, hogy India 10 milliárd új Covishield-adagot rendelt, a korábbi 210 rúpiánál olcsóbb, 150 rúpiás áron. Az ország helyzete gyártóként nyilván speciális árképzésre is lehetőséget ad. Egy adag oltás (egy emberre kettőt kell számítani) így az eddigi mintegy 900 forint helyett 640 forintba fog kerülni Indiának.

A másik itthon most zöld lámpát kapó szer a CanSino Biologics (CanSinoBio) kínai gyógyszergyár oltása, a neve Convidecia. Ezt a szert Kínában február 25-én engedélyezték széles körű használatra (a Sinopharm gyógyszergyár szérumával egyetemben), de tavaly június óta használják a hadsereg oldására. Ez volt egyébként az első olyan vakcina, amelyet az új típusú koronavírus ellen kezdtek el tesztelni, de azután a gyártó lemaradt a két másik kínai cég, a Sinopharm és a Sinovac mögött.

A CanSinBio egyadagos vakcina.

Teljes körű felhasználási engedélye csak Kínában van, ám veszélyhelyzeti használatára Magyarországgal együtt már négy országban rábólintottak (a másik három állam Malajzia, Mexikó, Pakisztán).

A könnyen kezelhető koronavírus-oltások közé tartozik, mivel +2 és +8 Celsius-fok közötti tárolást igényel.

Még nincsenek meg az utolsó, III. fázisú klinikai vizsgálatok eredményei, amelyeket Argentínában, Chilében, Mexikóban, Pakisztánban, Oroszországban és Szaúd-Arábiában, 40 ezer résztvevővel folytattak le. Az idén februárban közölt köztes eredmények alapján a vakcina egyetlen adagja 65,7 százalékos hatékonyságú védelmet kínál a Covid-19 mérsékelt lefolyású formájával szemben, míg 91 százalékos hatékonysággal megvéd a súlyos kórlefolyású megbetegedéstől.

Egyébként nemcsak a CanSino nem tette közzé a III. fázisú vizsgálati adatait egy szakértők által felülvizsgált folyóiratban, ami az orvostudomány aranyszabálya lenne: a piacon lévő négy kínai oltóanyag egyikénél sem történt meg ez a lépés, ami miatt számos kritika érte a használatukat. Egy Fortune-interjú szerint ugyanakkor már tervezik e publikációt.

E cikkből kiderül az is, hogy a CanSino Biologics többszintű árképzést alkalmaz, vagyis minél gazdagabb az ország, annál magasabb lesz az oltás ára, míg a legkevesebbért a COVAX-programnak adják a szert. (A COVAX kezdeményezést a GAVI vakcinaszövetség és a WHO indította el áprilisban, hogy biztosítsák az oltásokat a szegény és közepes jövedelmű országok számára.)

Hogyan tovább?

Magyarország volt az első olyan uniós ország, amely kínai vagy orosz vakcinákat vásárolt és használt. Ezeket első körben az OGYÉI, másodikban a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai vizsgálták – minden bizonnyal ez lesz az eljárás a két, most behozatalra engedélyezett szerrel is. A két szervezet honlapján egyelőre nem szerepel semmilyen hivatalos információ az újonnan engedélyezett oltóanyagokról, ahogy az vakcinák Magyarországra érkezésének időpontjáról sem lehet egyelőre tudni semmit.

Ugyanakkor mivel a CoviShield már "készen van" és szinte azonos az itthon már használt AstraZeneca-oltással, könnyebben veheti a magyar hatóságok engedélyezési folyamatát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×