eur:
393.85
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Friss információk a patikában már kapható koronavírus-gyógyszerről

A háziorvos is felírhatja ezentúl a koronavírus-betegeknek a favipiravir hatóanyagú ingyenes gyógyszert.

Tekintettel a koronavírus-járvány harmadik hullámában meredeken emelkedő fertőzöttek számára, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a koronavírus-fertőzés kórházi kezelésében már igen hatásosnak bizonyuló favipiravir tabletta ambuláns alkalmazásáról döntött – közölte a minisztérium.

A gyógyszert eddig csak a kórházakban kezelt betegeknél alkalmazták, és az a tapasztalatok szerint megakadályozhatja a tünetek súlyosabbra fordulását. Mostantól már

a háziorvos is felírhatja az otthonukban gyógyuló enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegek kezelésére,

ezzel is elősegítve a betegség könnyebb lefolyását és csökkentve a kórházi kezelést igénylő betegek számát.

A gyógyszer alkalmazásának szükségességéről tehát a háziorvos dönt, és az a patikákban recept ellenében ingyenesen kiváltható. A gyógyszeres terápia javasolt hossza 5 nap. A gyógyszer alkalmazásához beleegyező nyilatkozat és a betegtájékoztató megismerése szükséges. A gyógyszer magzatkárosító hatása miatt nem alkalmazható várandósság alatt. Erről hétfőn kaptak tájékoztatást a háziorvosok, aminek köszönhetően a betegek meghatározott köre a háziorvos döntése alapján már otthonában is részesülhet a favipiravir-terápiában.

Az ellátás folyamatos biztosítása érdekében az orvos a készítményt e-receptre és papírvényre is felírhatja, a páciens diagnosztizálása történhet pozitív teszt után vagy a háziorvos által, tünetek alapján, akár telemedicina keretében is.

A készítmény a Hungaropharma Zrt. gyógyszernagykereskedő segítségével országos lefedettséggel jut el a magyar gyógyszertárakba. A felírt gyógyszert a beteg megbízottja a taj-szám bemondása alapján bármely közforgalmú gyógyszertárban térítésmentesen kiválthatja. A gyógyszert kiváltó személyek a gyógyszer mellé megkapják az alkalmazására vonatkozó tájékoztatót az erre vonatkozó beleegyező nyilatkozattal együtt.

Müller Cecília országos tiszti főorvos múlt pénteken, az operatív törzs tájékoztatóján jelentette be, hogy „a favipiravir a járóbeteg-szakellátásban is alkalmazható lesz”.

A szert a Fujifilm Holdings japán cégóriás egyik leányvállalata fejlesztette ki az influenza tüneteinek csökkentésére, de hamar kiderült, hogy az ebola ellen is hatásos valamennyire, legalábbis Nyugat-Afrikában a halálozást csökkentette, igaz, csak azoknál, akik könnyű vagy közepesen súlyos tünetek mellett kaptak a favipiravirból, a súlyos eseteknél nem használt. A koronavírus-járvány kitörése óta világszerte több más betegségre kifejlesztett gyógyszer alkalmazásával próbálkoztak gyógyítani a Covid-megbetegedést, illetve enyhíteni a tüneteit, ezek egyike a hazánkban mostantól szélesebb körben alkalmazható favipiravir.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×