eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Virágzó almafa az Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató- és Szaktanácsadó Nonprpfit Közhasznú Kft. gyümölcsösében, Újfehértón 2014. április 10-én. A megszokottól két-három héttel hamarabb virágoznak a gyümölcsfák. A fiatal virágok még nagyon sérülékenyek, a hajnali hidegek komoly veszélyt jelenthetnek, és a méhek sem olyan intenzívek még, így nem indult be a beporzás.
Nyitókép: Balázs Attila

Közösségi gyümölcsöskert jön létre Budán

A Főkert egy hét hektáros, korábban parlagon hagyott területen dolgozik, hogy szívesen járjanak oda a III. kerületiek.

A tavasz és a kellemes idő sok munkát hoz a Főkert munkatársai számára, akik kezdik a fák metszését, az új növények ültetését és a parkok takarítását - mondta az InfoRádiónak Zakar András, a Főkert vezérigazgatója.

"A parkokban szorgosan dolgoznak a kollégák, a cserjéket metszik vissza, a növényágyásokat készítik fel, a fűfelületeket tisztítják meg a még ott lévő falevéltől" - sorolta Zakar András.

Van egy új irányvonal is:

  • a cserjék között otthagyják a leveleket, abban bízva, hogy ott komposztálódik az avar helyben,
  • felszámolják az ősz folyamán lerakott lomdepókat.

A termesztőtelepeken már termesztik az egynyári és az évelő növényeket is, hogy május közepén kiültethessék őket.

A "fasorosok" is metszenek, gallyaznak, március 15-éig, a fészkelési időszak kezdetéig ezt a munkát be is kell fejezni - mondta még. Utána már csak balesetveszély-elhárítás zajlik a fákon.

Kérdésre válaszolva Zakar András elmondta, ennek a munkának sosincs "vége".

A pünkösdfürdői dobás

Pünkösdfürdőn egy nagyobb átalakítás zajlik.

"Jelen pillanatban a gát melletti töltésen zajlik a tevékenységünk, ez eddig egy parlagon hagyott terület volt, csak kaszáltunk. A főváros finanszírozásában most megtervezték ezt a közel héthektáros területet, egy biodiverz kialakítású terület lesz, ami azt jelenti, hogy itt egy biodiverz rétet hozunk létre, illetve sok évelőt ültetünk, különböző magkeverékeket használunk. Egy gyümölcsöst is létesítünk, közel 80 darab fát ültetünk. Közösségi gyümölcsöskert még nincs Budapesten. Összesen ötszáz fát és több ezer cserjét ültetünk itt" - sorolta Zakar András.

Lesz itt még játszótér, egy multifunkcionális sportpálya kosarazási, focizási lehetőséggel és egy pétanque-pálya is, amiből az egész országban nincs túl sok. Továbbá: öt ivókút, illemhely, öntözőrendszer és sok-sok újdonság - ígéri a Főkert vezérigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×