eur:
392.77
usd:
366.2
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke beszél az MTK Esport Arénában, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban 2019. szeptember 27-én. A sportág 2,1 millió euróból kialakított első magyarországi arénájában videojátékosok mérik össze ügyességüket, de ezen kívül különféle konferenciáknak és egyéb rendezvényeknek is otthon adhat a létesítmény.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Deutsch Tamás: az Európai Parlament még nem látja Közép-Európa növekvő erejét

Az Európai Néppárt döntő többsége nem akart pártszakadást, ezért nem zártak ki a frakcióból – mondta Deutsch Tamás, aki több uniós ügyben is kifejtette álláspontját a Magyar Nemzetben.

Az interjúban a Fidesz európai parlamenti képviselője kifejtette: azért csak büntetést kapott – amit jogfosztásnak, büntetésnek vagy csuklóztatásnak is lehet minősíteni, vérmérséklettől függően –, mert a frakció döntő többsége még mindig szerette volna elkerülni a pártszakadást, hiszen az egyértelmű volt, ha őt kizárnak, akkor a következő percben a további 12 fideszes és KDNP-s képviselő is kilép a frakcióból, a Fidesz pedig a pártcsaládból.

"Ugyanakkor a kívülről érkező baloldali-liberális nyomásnak megfelelve, az Európai Néppártnak (EPP) meg kellett mutatnia, hogy határozottan fellép a Fidesszel szemben. Sokak szerint méltánytalan, ami történt, de csak azt tudom mondani, hogy az okos ember nem akkor sértődik meg, amikor megsértették, hanem amikor az az érdekében áll. Most pedig nem állt érdekükben megsértődni" – mondta a politikus.

Hozzátette, a büntetés az EP-munkájukat nem fogja zavarni, mert a 13 fős Fidesz–KDNP-delegációból 12 képviselőre semmilyen korlátozás nem vonatkozik, ő pedig továbbra is szavazhat, és bár az üléseken nem szólalhat fel, írásban ezt bármilyen formában megteheti, és még módosító javaslatokat is benyújthat.

"Leginkább homlokráncolásnak nevezhetnénk a szerdai döntést"

– mondta.

Az ÁVH-t és a Gestapót említő kijelentéseivel kapcsolatos reakciók nyomán úgy véli, hogy "míg a nyugat-európaiak érzékenységük teljes tiszteletben tartását várják el másoktól, addig ők folyamatosan figyelmen kívül hagyják a mi közép-európai érzékenységünket. (...) Elfogadom, hogy sérthette egyes kollégáink érzékenységét a történelmi összehasonlítás, amit tettem, de az állításom tartalma csupán annyi volt, hogy nincs egyetértés köztünk a jogállamiságinak füllentett mechanizmus kapcsán."

Kritizálta Deutsch Tamás az interjúban az Európai Néppártot, mondván, a liberálisok, a sajtó és az NGO-k erős nyomása miatt a konkrét döntéseiben lemond a pártcsalád alapvető értékeiről, amelyeket álláspontja szerint a Fidesz a mai napig sajátjának tart.

"Teljes öncsalásban van a pártcsaládunk egy jó része, amikor liberális irányba lépegetnek és még ha mi értjük is mindennek a politikai hátterét, de magát a jelenséget nem tudjuk elfogadni."

Hozzátette: nyugaton "a miénktől eltérő politikájukkal sorra veszítettek a választásokon. Tehát nem lehet azt mondani, hogy biztosan ők járnak a helyes úton", vagyis a néppárt ereje Közép-Európában van. Az Elbától nyugatra két néppárti kormányfő van, a német és az osztrák kancellár, de, mint Deutsch Tamás kijelentette, ők is koalícióban kormányoznak, olyan kényszerekkel, hogy igazából nem tudnak valódi konzervatív-kereszténydemokrata programot megvalósítani.

Arra a kérdésre, hogy talán nyugaton úgy vélik, a Fidesz karakteresebb politikájával Nyugaton még ennyire sem lehetnének eredményesek, Deutsch Tamás azt válaszolta:

"azért próbálják már ki!"

Értékelése szerint az Európai Parlament még messze van attól a felismeréstől, amit Varga Judit igazságügyi miniszter korábban megfogalmazott, vagyis hogy az Európai Tanács már felismerte, hogy Közép-Európa az Európai Unió stratégiai döntéseit meghatározó, komoly befolyással bíró szereplők sorába emelkedett.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×