eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Nyitókép: Semmelweis Egyetem

Hétfői adatok: 165 halott, már majdnem 200 ezer aktív fertőzött

A 3470 új fertőzöttel már 283 ezer a hazai koronavírusosok száma, vasárnap elhunyt 165 újabb beteg.

3470 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (a vasárnapi adat 4153 volt), ezzel 283 870 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 165 többségében idős, krónikus beteg - egy nappal korábban 181 -, így az elhunytak száma 7130 főre emelkedett.

A gyógyultak száma jelenleg 82 546 fő - ez mintegy 1800 fős növekmény egy nap alatt -, az aktív fertőzötteké 194 194 fő, a vasárnapi adatközlés ennél körülbelül 1500-zal alacsonyabb számot mutatott - derül ki a Koronavírus.gov.hu portál adataiból. Az aktív fertőzöttek 19 százaléka, az elhunytak 21 százaléka, a gyógyultak 23 százalékaa budapesti.

7667 koronavírusos beteget ápolnak kórházban - 21-gyel többet, mint egy nappal korábban -, közülük 605-en vannak lélegeztetőgépen, utóbbiak száma egy nap alatt eggyel csökkent.

43 966-an vannak hatósági házi karanténban, a mintavételek száma már 2 320 419.

Rendelkezések

A karácsonyi ünnepekre vonatkozó szabályokról december 21-én lesz döntés, az esti kijárási tilalom viszont szilveszterkor is életben lesz, egészen január 11-ig.

A kormány a napokban felfüggesztette az idősek vásárlási idősávját, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne legyen tumultus az üzletekben. A felfüggesztés ezzel ellentétes döntésig marad érvényben.

A vásárlás során továbbra is kötelező a maszk viselése. Az időseket arra kéri azonban a kormány, hogy ha tehetik, akkor inkább kérjék hozzátartozójuk segítségét a bevásárláshoz.

A kormány azt is kéri, mindenki jelezze érdeklődését a Vakcinainfó.gov.hu portálon a védőoltásra, a nyugdíjasok az információkról levelet is kapnak.

Továbbra is tilos minden gyülekezés.

Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket valamint a karácsonyi vásárokat. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

Az operatív törzs jelenleg 136 óvodában egy-egy csoportot érintően (5 százalék), 59 óvodában (2 százalék) és 32 általános iskolában (1 százalék) az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 342 általános iskolában egy-két osztályt (13 százalék) és 25 általános iskolában (1 százalék) a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.

Magán és családi rendezvények (például: születésnap) 10 főig megtarthatóak. Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg. Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.

A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×