eur:
394.53
usd:
363.18
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Semmelweis Egyetem

Müller Cecília: két éttermi fogás között is fel kell venni a maszkot

Szigorítással reagált a kormány a koronavírus-járványhelyzet rosszabbodására, az adatok viszont továbbra sem javulnak. Az operatív törzs hétfőn is összeült, online tájékoztatóján pedig kiderült, a jelenlegi szabályokat kell betartani, további korlátozások nincsenek tervben.

Már 60 ezer fölött jár az ismert, aktív fertőzöttek száma Magyarországon, a 4417 kórházban ápolt közül 313-an vannak lélegeztetőgépen. Hetven elhunyt egyetlen nap alatt - ennyi még nem volt. Volt tehát miről beszélnie hétfőn is az operatív törzsnek.

A napi adatokról részletesen ITT olvashat.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón közölte, "exponenciális növekedésnek vagyunk tanúi", egyre nagyobb mértékben nő az új esetek száma.

"Láthatjuk azt, hogy erőteljes a járvány második hulláma, ezért nagyon fontos, hogy még szigorúbban, még következetesebben betartsuk a járványügyi intézkedéseket" - mondta. Az elhunytakkal kapcsolatban megjegyezte,

meghalt egy 28 éves férfi is az elmúlt napon.

A számok szerinte mutatják, hogy milyen jelentős teher hárul az egészségügyi intézményekre, személyzetre, az ő munkájukat ezért köszöni.

Elmondta még azt is, a szabályok követhetők, betarthatók, nem követelnek rendkívüli erőfeszítést senki részéről, még a szigorúbb maszkviselés is elviselhető terhet ró az emberekre; a szórakozó- és vendéglátóhelyeken viszont "nem a kiskapukat kell keresni".

Maszkok

"Nem egy méltó kérdés, hogy két korty között hogyan lehet levenni, felvenni a szájmaszkot" - jegyezte meg. "Ha betérünk egy szórakozóhelyre, viseljük a maszkot! Ha étkezünk, levehetjük. Akár két fogás között is tegyük fel" - magyarázta a szigorú előírásokat.

Ha egy ital mellett csak úgy üldögélünk, akkor is maszkot kell venni a vendéglátóhelyen

- tisztázta.

A maszkokról bővebben is beszélt: a hétköznapi életben a textilmaszkok és az orvosi maszkok megfelelőek - nyomatékosította. Ezek a köhögés, tüsszentés cseppjeit visszafogják,

a pamutmaszkokat 4 óránként kell cserélni.

A szelepes maszkok használatát nem ajánlja, "még kárt is csinálhatunk" vele.

"Aki tünetmentesen fertőzött és kifújja a levegőt, töményebben fújja ki a levegőbe a fertőző ágenseket" - magyarázta. Egyébként 90-99 százalékban hatékony ez a szájmaszk.

Amire még figyelmeztetett, hogy "az egyén felelősségét ne felejtsük el", a meghozott szabályokat kell betartani, ez laposíthatja el a járványgörbét.

"Ha valaki enyhe tüneteket észlel magán, és utána 1-2 nap múlva jelentkezik csak a láz, hőemelkedés, legyen kellően felelősségteljes, ne menjen közösségbe."

A rendőrség intézkedései között Gál Kristóf ORFK-szóvivő elmondta, szigorodnak a hatósági ellenőrzések.

Felhívta a figyelmét a vendéglátóhelyeknek, hogy tartassák be a szabályokat, a rendőrség itt is meg fog jelenni, akár

egy-egy intézkedés üzletbezáráshoz is vezethet.

Gál Kristóf közölte, szeptember 21. óta országosan 2363 esetben intézkedtek a rendőrök.

1830-an használják a mobilalkalmazást a házi karantén ellenőrzésére, a többi karanténban lévőt a rendőrség személyesen keresheti fel.

Kérdések - válaszok

Infostart: - A napi új fertőzöttszám mind PCR-teszt eredménye-e vagy gyorsteszt eredménye is?

- Vannak a számok között már gyorsteszteredmények is. Diagnózis felállítására használják a gyanús esetekben.

Infostart: - A napi új fertőzöttszám jelenlegi szintje mellett működik-e a kontaktkutatás?

- Persze, hogy működik, ez alapvető tevékenység. A kollégákra a nagy számok miatt egyre nagyobb feladat hárul, ezért külön köszönöm a népegészségügyi szakemberek és a rendőrség segítségét is.

InfoRádió: - Jelenleg a Covid-betegeknek hányada kerül lélegeztetőgépre, és mi határozza meg a felépülési esélyeiket?

- A kórházba kerülők 7 százaléka kerül lélegeztetőgépre. 5-10 százalék mindenütt a világban. A gépre kerülést meghatározza, a kórházba kerüléskor milyen a beteg állapota, ezért is fontos, hogy kordában tartsuk krónikus betegségeinket. Aki jó általános állapotban van, jobbak az esélyei. A Szent László Kórházba kerülők 50 százaléka lekerül a lélegeztetőgépről.

- Lesz-e még szigorítás?

- Különböző országok különböző utat járnak. Kevés nálunk a szabály, ezeket kell betartani, ezek fogják mérsékelni a járvány terjedését, ellaposítani a járványgörbét. Ha valakinek kételyei vannak, beszélgessen koronavírusból felgyógyult személlyel! Ha a családból volt már érintett, akkor jobban megérti ezt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×