INFORÁDIÓ
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita

maszk

szigorítás

flesch tamás

magyar szállodák és éttermek szövetsége

koronavírus

büntetés

bezárás

vendéglátás

A koronavírus-járvány miatt elnéptelenedett Mátyás király sétány Hajdúszoboszlón 2020. április 24-én. Ezen a sétányon található a fürdőváros legtöbb és legnagyobb szállodája.

Szállodaszövetség: egyre nagyobb a baj, és nem jön segítség

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Hétfőtől kötelező a maszkviselés az éttermekben és a szórakozóhelyeken, a szabályszegőket akár egymillió forintos bírsággal vagy a vendéglátóüzlet bezárásával is sújthatják. Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint a maszkviselés még mindig sokkal jobb, mintha bezárnák a helyeket.

A szövetség értelmezésében, hasonlóan, ahogy Ausztriában már hetek óta előírás, kizárólag érkezéskor és távozáskor kötelező a maszk az éttermekben, az asztalnál helyet foglalva nem. Illetve akkor, ha a vendég mondjuk igénybe veszi a mosdót, esetleg a büféasztalhoz fárad, de ez betartható gyakorlatnak tartanak.

Flesch Tamás szerint az emberek az elmúlt hetekben, hónapokban már hozzászokhattak a maszkviseléshez a közösségi közlekedés, vagy a boltba járás alkalmával, az, hogy ezt a hétfői naptól a vendéglátóhelyekre is kiterjesztették,

még mindig sokkal jobb, mintha bezáratták volna a helyeket.

Ha ennek ez az ára, meg kell tennie mind a dolgozóknak, mind a vendégeknek, hogy minél tovább nyitva lehessen maradni.

Hogy ez mennyire fogja elrettenteni a vendégeket, egyelőre nehéz megmondani, tény azonban, hogy már eddig is csökkent az étterembe járó vendégek száma az elmúlt hetekben, de talán nem ez lesz a legnagyobb visszatartó erő, látva a külföldi pozitív példákat, amelyek szerint a vendégek normálisan viselték a hasonló szigorítást.

Mindezzel együtt

a szektort abszolút negatív hangulat jellemzi.

Sok fővárosi, elsősorban a külföldi vendégekre alapozó étterem március vége, április eleje óta zárva van, ráadásul esetükben nem sok remény van arra, hogy jövő május-június előtt ki tudjanak újra nyitni. De egyre több magyar vendég is elmarad, ami miatt nagyon nehéz lesz az ágazat számára a mostani helyzetet túlélni.

Flesch Tamás kiemelte: számtalan módon jelezték a kormányzat részére a különféle fórumain, a Magyar Turisztikai Ügynökségen, az Innovációs és Technológiai, valamint a Nemzetgazdasági Minisztériumon keresztül, hogy a szektort a tavaszihoz hasonló módon tovább kellene segíteni, máskülönben nehéz lesz megtartani az embereket. Azonban egyelőre nem kaptak ebben semmilyen segítséget.

Ráadásul az, hogy ki meddig bírja a tartalékokkal, nagyjából felmérhetetlen, attól függően, hogy melyik cégnek, gazdasági társaságnak milyen likviditása van.

Sok budapesti vendéglátóhelyen már szinte mindenkit elküldtek, és a szállodaiparban is az alkalmazottak legalább 50-60 százalékát szélnek eresztették.

A szövetség elnöke megjegyezte, ennek tükrében az is kérdéses, hogy miként fog megtörténni egy esetleges jövő tavaszi újraindulás, és honnak lesz ekkora dolgozói létszám.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó hang

Szállodaszövetség: elfogadható ár a maszkviselés szigorítása
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018