INFORÁDIÓ
2021. július 24. szombat
Kincső, Kinga

alvás

digitális tanrend

nyári szünet

iskolakezdés

magyar alvás szövetség

g. németh györgy

Óva intették a szülőket, pár nap maradt a cselekvésre

Óva intették a szülőket, pár nap maradt a cselekvésre

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

A járvány miatti digitális tanrend és a nyári szünet is alaposan megváltoztatta a gyerekek alvási szokásait. Az iskolakezdés előtti héten így érdemes arra törekedni, hogy visszaálljon a régi rutin – figyelmezteti a szülőket a Magyar Alvás Szövetség elnöke. A szakember szerint a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hosszú távon károsíthatja a gyerekek testi és szellemi egészségét is.

Az elmúlt hónapok jelentősen befolyásolták, és egyben megváltoztatták az emberek, így a gyerekek napi életrutinját, aminek egyik jól érzékelhető következménye az alvási szokásokban is tetten érhető – fogalmazott G. Németh György, aki szerint mindez nem azt jelenti, hogy többet aludtak, ugyanakkor biztosra vezető, hogy a bioritmusuk változott.

Amellett, hogy vélhetően később kerültek ágyba, korábban is kelhettek, hiszen annyi inger és lehetőség vonzotta a gyerekek jelentős részét a nyár folyamán, hogy az akár még befolyásolhatta az alvási idejüket, illetve annak minőségét is – hívta fel a figyelmet. Bár elképzelhető, hogy egyesek esetében több alvásról lehet beszélni, viszont ami a leglényegesebb: az alvás és a lefekvés ideje nagy valószínűséggel nem volt tartható a korábbi, például a tavalyihoz képest – mondta.

A szakember úgy látja,

a szülőknek most ildomos lenne új alvási szokást bevezetniük, illetve visszahozniuk a régit

gyermekeik esetében, amire még néhány napjuk áll rendelkezésre a szeptember 1-jei tanévkezdésig. Mindehhez – folytatta az alvásszövetség elnöke – a reggeli időpontot kellene igazodásként figyelembe venniük, és fel kellene kelteniük a fiatalokat. Megjegyezte, legalább 3–4 napra van szükség, hogy megfelelő álmossági érzés alakulhasson ki estére, vagyis elegendő idő van, ha ezt következetesen betartják a szülők.

Nemzetközi ajánlások megfogalmazása szerint

egy kisiskolásnak 9–11 órára van szüksége, hogy megfelelően kipihenhesse magát, ami a középiskoláig fokozatosan csökken egészen 8 órára.

Ennél kevesebb nem igen ajánlatos a felnőttek sem – hangsúlyozta. Amennyiben ettől jelentősen eltérnek a gyerekek, mert például nincs igényük az említett óraszámra, esetleg túl sokat alszanak, és mindez folyamatossá, krónikussá változik, akkor viszont szakemberhez kell fordulni, mert valamilyen alvási zavar is „bejátszhat”, és életmódbeli változtatásokra lehet szükség esetükben – fogalmazott.

G. Németh György megismételte,

az alvási idő, miként a minősége, rendkívüli módon befolyásolja a gyerekek fejlődését,

mindennapi életvitelét és egészségét. Az a gyerek, aki nem tud ugyanis megfelelően pihenni az éjszaka folyamán, előbb-utóbb olyan pszichikai állapotba kerül, aminek testi fejlődési következményei is lehetnek: rosszabbul és lassabbul fejlődik, érzékenyebb lesz a betegségekre, valamint koncertállóképessége és társas kapcsolatai egyre inkább beszűkülnek – intett óva a szakember. „Egyre rosszabbul érzik magukat a bőrükben, ezért segíteni kell őket, hogy ne kerüljenek ilyen állapotba.”

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Óva intették a szülőket, pár nap maradt a cselekvésre
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018