eur:
392.72
usd:
366.38
bux:
66745.44
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels.com

Óva intették a szülőket, pár nap maradt a cselekvésre

A járvány miatti digitális tanrend és a nyári szünet is alaposan megváltoztatta a gyerekek alvási szokásait. Az iskolakezdés előtti héten így érdemes arra törekedni, hogy visszaálljon a régi rutin – figyelmezteti a szülőket a Magyar Alvás Szövetség elnöke. A szakember szerint a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hosszú távon károsíthatja a gyerekek testi és szellemi egészségét is.

Az elmúlt hónapok jelentősen befolyásolták, és egyben megváltoztatták az emberek, így a gyerekek napi életrutinját, aminek egyik jól érzékelhető következménye az alvási szokásokban is tetten érhető – fogalmazott G. Németh György, aki szerint mindez nem azt jelenti, hogy többet aludtak, ugyanakkor biztosra vezető, hogy a bioritmusuk változott.

Amellett, hogy vélhetően később kerültek ágyba, korábban is kelhettek, hiszen annyi inger és lehetőség vonzotta a gyerekek jelentős részét a nyár folyamán, hogy az akár még befolyásolhatta az alvási idejüket, illetve annak minőségét is – hívta fel a figyelmet. Bár elképzelhető, hogy egyesek esetében több alvásról lehet beszélni, viszont ami a leglényegesebb: az alvás és a lefekvés ideje nagy valószínűséggel nem volt tartható a korábbi, például a tavalyihoz képest – mondta.

A szakember úgy látja,

a szülőknek most ildomos lenne új alvási szokást bevezetniük, illetve visszahozniuk a régit

gyermekeik esetében, amire még néhány napjuk áll rendelkezésre a szeptember 1-jei tanévkezdésig. Mindehhez – folytatta az alvásszövetség elnöke – a reggeli időpontot kellene igazodásként figyelembe venniük, és fel kellene kelteniük a fiatalokat. Megjegyezte, legalább 3–4 napra van szükség, hogy megfelelő álmossági érzés alakulhasson ki estére, vagyis elegendő idő van, ha ezt következetesen betartják a szülők.

Nemzetközi ajánlások megfogalmazása szerint

egy kisiskolásnak 9–11 órára van szüksége, hogy megfelelően kipihenhesse magát, ami a középiskoláig fokozatosan csökken egészen 8 órára.

Ennél kevesebb nem igen ajánlatos a felnőttek sem – hangsúlyozta. Amennyiben ettől jelentősen eltérnek a gyerekek, mert például nincs igényük az említett óraszámra, esetleg túl sokat alszanak, és mindez folyamatossá, krónikussá változik, akkor viszont szakemberhez kell fordulni, mert valamilyen alvási zavar is „bejátszhat”, és életmódbeli változtatásokra lehet szükség esetükben – fogalmazott.

G. Németh György megismételte,

az alvási idő, miként a minősége, rendkívüli módon befolyásolja a gyerekek fejlődését,

mindennapi életvitelét és egészségét. Az a gyerek, aki nem tud ugyanis megfelelően pihenni az éjszaka folyamán, előbb-utóbb olyan pszichikai állapotba kerül, aminek testi fejlődési következményei is lehetnek: rosszabbul és lassabbul fejlődik, érzékenyebb lesz a betegségekre, valamint koncertállóképessége és társas kapcsolatai egyre inkább beszűkülnek – intett óva a szakember. „Egyre rosszabbul érzik magukat a bőrükben, ezért segíteni kell őket, hogy ne kerüljenek ilyen állapotba.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×