INFORÁDIÓ 
2020. július 9. csütörtök
Lukrécia

vajdaság

orbán viktor

koronavírus

who

a nap legfontosabb hírei

Orbán Viktor: a vajdasági magyarok megmutatták, hisznek az összefogás erejében - a nap hírei

Infostart

Az egész nemzetnek szóló üzenetnek nevezte a Vajdasági Magyar Szövetség szerbiai választási sikerét Orbán Viktor kormányfő. A járvány elleni védekezés költségei és a gazdaságvédelmi akcióterv kiadásai növelték a pénzforgalmi hiányt. Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója szerint a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi válságot is okozott. A nap legfontosabb hírei június 22-én.

Az egész nemzetnek szóló üzenetnek nevezte a Vajdasági Magyar Szövetség szerbiai választási sikerét a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor a párt elnökének, Pásztor Istvánnak azt írta: a vajdasági magyarok a vasárnapi parlamenti választáson újra megmutatták, hisznek az összefogás erejében. A VMSZ-nek a jelenlegi 4 helyett 9 képviselője lesz a belgrádi törvényhozásban. A szerbiai választás győztese a kormányzó Haladó Párt lett, amely kétharmados többséget szerzett.

Döntően magyar tulajdonú vállalatok vesznek részt a versenyképesség-növelő programban - erősítette meg a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta: az érintett 806 cég kötelezettséget vállalt arra, hogy 377 milliárd forintnyi beruházást hajt végre, amivel több mint 143 ezer munkahelyet védenek meg. Ehhez a kormány 169 milliárd forint támogatást ad.

A járvány elleni védekezés költségei és a gazdaságvédelmi akcióterv kiadásai növelték a pénzforgalmi hiányt, amely meghaladta az 1051 milliárd forintot az év első öt hónapjában. A Pénzügyminisztérium adatai szerint május végéig 450 milliárd forintot meghaladó összeget tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések, és 590 milliárd forintnyi járványügyi eszközbeszerzésről született döntés.

Miniszterelnöki megbízott lett Nagy Márton, aki május végén váratlanul távozott a nemzeti bank alelnöki tisztségéből. A kormany.hu-n az olvasható, hogy Nagy Márton feladata gazdaságpolitikai kérdésekkel kapcsolatos személyes szaktanácsadás, valamint a gazdaságpolitikai ágak működési összhangjának erősítése. A jegybank-alelnöki székben Nagy Márton utódja Virág Barnabás lesz.

Zárolt 65 milliárd forintot a főváros, lapértesülés szerint utak, terek, épületek, villamossínek felújítása maradhat el. A 24.hu azt írta, hogy a zárolt fejlesztések listáján szerepel a Lánchídra szánt 11,8 milliárd forint is, ugyanakkor a Fővárosi Önkormányzat ennek ellenére arra készül, hogy feltételes közbeszerzést ír ki hamarosan a híd felújítására.

Áradnak a nagyobb folyók az elmúlt időszakban hullott jelentős mennyiségű csapadék miatt - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A Duna budapesti szakaszán szerdán várható a tetőzés, 500 centiméter alatti, vagyis készültséget nem igénylő vízállással.

A 750 milliárd eurós uniós helyreállítási csomag elfogadását nevezte legsürgetőbb feladatnak Navracsics Tibor volt uniós biztos. A politikus a Reggelinfóban a fő törésvonalnak nevezte a támogatás és a hitelkeret elosztását. A visegrádi országok rossznak tartják azt a támogatási formulát, ami nagyrészt a munkanélküliségi helyzettől tenné függővé az egy országnak járó támogatás mértékét.

Aggodalmát fejezte ki a hongkongi nemzetbiztonsági törvény miatt az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke. Ursula Von der Leyen és Charles Michel a kínai elnökkel és miniszterelnökkel folytatott videokonferencián kinyilvánította: a jogszabály ellentétes a hongkongi alkotmányban foglaltakkal, továbbá Hongkong autonómiájával és független igazságszolgáltatási rendszerével.

Világszerte meghaladta 9 milliót az igazolt koronavírusos fertőzöttek száma. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint már csaknem 470 ezren haltak bele a betegségbe. A járvány erőteljesen terjed Brazíliában és Indiában, emellett újabb gócokat észlelnek az Egyesült Államokban, Kínában és a Covid-19 által erőteljesen sújtott országokban. Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója szerint a koronavírus-járvány sokkal több egészségügyi krízisnél, gazdasági és társadalmi válságról van szó, egyes országokban pedig politikairól is.

Világsztárok közreműködésével nagyszabású online koncerten gyűjt adományokat a koronavírussal összefüggő gyógyszer- és vakcinakutatások finanszírozására az Európai Bizottság. A szombati esemény az unió második nemzetközi adománygyűjtő konferenciájához kapcsolódik. A műsorban művészek, tudósok és a világ vezetői ösztönzik majd adakozásra a világ kormányai mellett a vállalkozásokat, az alapítványokat és a magánembereket.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018