eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Orbán Viktor: a vajdasági magyarok megmutatták, hisznek az összefogás erejében - a nap hírei

Az egész nemzetnek szóló üzenetnek nevezte a Vajdasági Magyar Szövetség szerbiai választási sikerét Orbán Viktor kormányfő. A járvány elleni védekezés költségei és a gazdaságvédelmi akcióterv kiadásai növelték a pénzforgalmi hiányt. Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója szerint a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi válságot is okozott. A nap legfontosabb hírei június 22-én.

Az egész nemzetnek szóló üzenetnek nevezte a Vajdasági Magyar Szövetség szerbiai választási sikerét a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor a párt elnökének, Pásztor Istvánnak azt írta: a vajdasági magyarok a vasárnapi parlamenti választáson újra megmutatták, hisznek az összefogás erejében. A VMSZ-nek a jelenlegi 4 helyett 9 képviselője lesz a belgrádi törvényhozásban. A szerbiai választás győztese a kormányzó Haladó Párt lett, amely kétharmados többséget szerzett.

Döntően magyar tulajdonú vállalatok vesznek részt a versenyképesség-növelő programban - erősítette meg a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta: az érintett 806 cég kötelezettséget vállalt arra, hogy 377 milliárd forintnyi beruházást hajt végre, amivel több mint 143 ezer munkahelyet védenek meg. Ehhez a kormány 169 milliárd forint támogatást ad.

A járvány elleni védekezés költségei és a gazdaságvédelmi akcióterv kiadásai növelték a pénzforgalmi hiányt, amely meghaladta az 1051 milliárd forintot az év első öt hónapjában. A Pénzügyminisztérium adatai szerint május végéig 450 milliárd forintot meghaladó összeget tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések, és 590 milliárd forintnyi járványügyi eszközbeszerzésről született döntés.

Miniszterelnöki megbízott lett Nagy Márton, aki május végén váratlanul távozott a nemzeti bank alelnöki tisztségéből. A kormany.hu-n az olvasható, hogy Nagy Márton feladata gazdaságpolitikai kérdésekkel kapcsolatos személyes szaktanácsadás, valamint a gazdaságpolitikai ágak működési összhangjának erősítése. A jegybank-alelnöki székben Nagy Márton utódja Virág Barnabás lesz.

Zárolt 65 milliárd forintot a főváros, lapértesülés szerint utak, terek, épületek, villamossínek felújítása maradhat el. A 24.hu azt írta, hogy a zárolt fejlesztések listáján szerepel a Lánchídra szánt 11,8 milliárd forint is, ugyanakkor a Fővárosi Önkormányzat ennek ellenére arra készül, hogy feltételes közbeszerzést ír ki hamarosan a híd felújítására.

Áradnak a nagyobb folyók az elmúlt időszakban hullott jelentős mennyiségű csapadék miatt - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A Duna budapesti szakaszán szerdán várható a tetőzés, 500 centiméter alatti, vagyis készültséget nem igénylő vízállással.

A 750 milliárd eurós uniós helyreállítási csomag elfogadását nevezte legsürgetőbb feladatnak Navracsics Tibor volt uniós biztos. A politikus a Reggelinfóban a fő törésvonalnak nevezte a támogatás és a hitelkeret elosztását. A visegrádi országok rossznak tartják azt a támogatási formulát, ami nagyrészt a munkanélküliségi helyzettől tenné függővé az egy országnak járó támogatás mértékét.

Aggodalmát fejezte ki a hongkongi nemzetbiztonsági törvény miatt az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke. Ursula Von der Leyen és Charles Michel a kínai elnökkel és miniszterelnökkel folytatott videokonferencián kinyilvánította: a jogszabály ellentétes a hongkongi alkotmányban foglaltakkal, továbbá Hongkong autonómiájával és független igazságszolgáltatási rendszerével.

Világszerte meghaladta 9 milliót az igazolt koronavírusos fertőzöttek száma. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint már csaknem 470 ezren haltak bele a betegségbe. A járvány erőteljesen terjed Brazíliában és Indiában, emellett újabb gócokat észlelnek az Egyesült Államokban, Kínában és a Covid-19 által erőteljesen sújtott országokban. Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója szerint a koronavírus-járvány sokkal több egészségügyi krízisnél, gazdasági és társadalmi válságról van szó, egyes országokban pedig politikairól is.

Világsztárok közreműködésével nagyszabású online koncerten gyűjt adományokat a koronavírussal összefüggő gyógyszer- és vakcinakutatások finanszírozására az Európai Bizottság. A szombati esemény az unió második nemzetközi adománygyűjtő konferenciájához kapcsolódik. A műsorban művészek, tudósok és a világ vezetői ösztönzik majd adakozásra a világ kormányai mellett a vállalkozásokat, az alapítványokat és a magánembereket.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×