eur:
393.96
usd:
364.65
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Tűzoltó gaz és avartűz oltásán dolgozik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajókeresztúr határában 2019. március 6-án. A településnél nagy területen ég a gaz és az avar; a lángok nem veszélyeztetnek semmit, és a közeli 26-os számú főút forgalmát sem korlátozzák.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Egyértelművé válik, ki, hol, mikor, hogyan égethet avart

A januártól életbe lépő törvény kivesz egy-két jogosítványt az önkormányzatok kezéből, de tisztázni is kell még néhány dolgot.

A Települési Ökormányzatok Országos Szövetsége üdvözli az avarégetés január elsejei országos betiltását. Gergyák Ferenc, a szövetség főtitkára az InfoRádióban ugyanakkor hangsúlyozta: a következő hónapokban ki kell építeni a zöldhulladék ellszállításának rendszerét.

Voltak már előzményei a szabályozásnak, ugyanis a szövetség a Levegő Munkacsoporttal és más szervezetekkel a tiszta levegőért felhívással fordult az önkormányzatokhoz a járványidőszak elején, a rossz levegő ugyanis a járvány szempontjából rizikófaktor. Ennek nyomán több önkormányzat be is tiltotta az avarégetést.

Egy tavalyi felmérés alapján

a 3178 települési önkormányzat 55 százaléka rendelkezett az avarégetési tilalmat szabályozó helyi rendelettel,

ezért szerinte a könnyebbség is lesz az önkormányzatoknak, hogy központi szabályozás születik.

A törvény 2021 januári hatályba lépése előtt természetesen a lakosságot is tájékoztatni kell arról, hogy forduljon a zöldhulladék-elszállítás vagy a komposztálás felé, és hatályon kívül is kell helyezni az egyes önkormányzati rendeleteket. Fontos még továbbá, hogy a zöldhulladék-elszállítás költségvonzatát az önkormányzatoknak és a kormánynak át kell beszélnie.

Az avarégetési tilalom betartatása januártól szintén állami hatáskörbe kerül,

a katasztrófavédelemhez vagy a járási hivatalokhoz, nem az önkormányzat fog bírságolni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×