eur:
387.52
usd:
363.49
bux:
55589.52
2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella
Tűzoltó gaz és avartűz oltásán dolgozik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajókeresztúr határában 2019. március 6-án. A településnél nagy területen ég a gaz és az avar; a lángok nem veszélyeztetnek semmit, és a közeli 26-os számú főút forgalmát sem korlátozzák.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Egyértelművé válik, ki, hol, mikor, hogyan égethet avart

A januártól életbe lépő törvény kivesz egy-két jogosítványt az önkormányzatok kezéből, de tisztázni is kell még néhány dolgot.

A Települési Ökormányzatok Országos Szövetsége üdvözli az avarégetés január elsejei országos betiltását. Gergyák Ferenc, a szövetség főtitkára az InfoRádióban ugyanakkor hangsúlyozta: a következő hónapokban ki kell építeni a zöldhulladék ellszállításának rendszerét.

Voltak már előzményei a szabályozásnak, ugyanis a szövetség a Levegő Munkacsoporttal és más szervezetekkel a tiszta levegőért felhívással fordult az önkormányzatokhoz a járványidőszak elején, a rossz levegő ugyanis a járvány szempontjából rizikófaktor. Ennek nyomán több önkormányzat be is tiltotta az avarégetést.

Egy tavalyi felmérés alapján

a 3178 települési önkormányzat 55 százaléka rendelkezett az avarégetési tilalmat szabályozó helyi rendelettel,

ezért szerinte a könnyebbség is lesz az önkormányzatoknak, hogy központi szabályozás születik.

A törvény 2021 januári hatályba lépése előtt természetesen a lakosságot is tájékoztatni kell arról, hogy forduljon a zöldhulladék-elszállítás vagy a komposztálás felé, és hatályon kívül is kell helyezni az egyes önkormányzati rendeleteket. Fontos még továbbá, hogy a zöldhulladék-elszállítás költségvonzatát az önkormányzatoknak és a kormánynak át kell beszélnie.

Az avarégetési tilalom betartatása januártól szintén állami hatáskörbe kerül,

a katasztrófavédelemhez vagy a járási hivatalokhoz, nem az önkormányzat fog bírságolni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.21. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
Rupert Murdoch lemondott, fiára bízta a Fox és a News Corporation irányítását

Rupert Murdoch lemondott, fiára bízta a Fox és a News Corporation irányítását

Rupert Murdoch médiamogul, aki Ausztráliától az Egyesült Államokig terjedő globális birodalmat épített, lemondott a Fox Corporation és a News Corporation elnöki tisztségéről. Ezzel hét évtizedes médiaipari karrierje ért véget. Fia, Lachlan Murdoch veszi át a News Corporation elnöki tisztségét, és továbbra is betölti a Fox elnöki és vezérigazgatói szerepét. A lépés várhatóan megszilárdítja Lachlan pozícióját a médiakonglomerátum vezetőjeként, és véget vet a Murdoch-családon belüli utódlással kapcsolatos találgatásoknak - írja a Reuters.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 21. 17:51
2023. szeptember 21. 17:39
×
×
×
×