eur:
392.72
usd:
366.34
bux:
66717.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Védőfelszerelést viselő ápoló megsimogatja egy beteg kezét a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított Covid Ortopéd-Traumatológiai Osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. május 14-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Ficzere Andrea: nem minden kórház volt alkalmas a koronavírus-betegek elkülönítésére

Abban a fázisban volt a legnehezebb az ellátás, amíg a potenciális koronavírusos betegeket el kellett különíteni a többiektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ficzere Andrea, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Az elmúlt hónapok során komoly kihívást jelenthetett a hazai egészségügyi intézményekben a járványkórházi részlegek elkülönítése, megakadályozandó a koronavírus esetleges terjedését az egyes létesítményeken belül. Ficzere Andrea szerint ezt nem is lehetett mindenhol jól végrehajtani.

A kórházszövetség elnök emlékeztetett, azzal, hogy a koronavírusos betegeket szinte valamennyi intézménynek fogadnia kellett, amikor emelkedett a számuk, és a Dél-pesti Centrumkórház, valamint a Korányi is telítődött, mindenhol megjelent a fertőzés, ami nem biztos, hogy jó húzás volt. Kiemelte, nem szeretne bárkit is kritikával illetni, hiszen „az élet ezt hozta”, de úgy látja,

bizonyos betegségeket jobb egy ellátórendszeren belül, egyfajta infrastruktúrán belül tömöríteni,

mert akkor a fertőzés nem lesz „szórva”.

Az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója azt is megjegyezte, a koronavírus-pozitív betegek elkülönítése elsősorban addig okozott nagyobb nehézséget, amíg nem volt megfelelő számú betegágy. Mint mondta, addig maradt a higiéniás körülmények megteremtése, de „napról napra okosodtak” a minél hatékonyabb szeparálást illetően is. Ugyanakkor, ismételte meg, nem biztos, hogy alkalmas volt erre minden kórház infrastruktúrája.

Abban a fázisban, amíg valakiről nem derül ki, hogy pozitív vagy negatív – mint fogalmazott, ez a legrosszabb időszak –, egyágyas szobában kellene elhelyezni annak érdekében, hogy semmiképp se fertőzzön meg senkit. Azokat, akik esetében beigazolódott a betegség, viszont már egy kórterembe lehet tenni, hiszen egymásra már nem jelentenek veszélyt – tette hozzá.

Így azok az intézmények voltak előnyben, ahol több az egyágyas, külön fürdőszobás betegszoba, ellenben azokkal, ahol többágyasak a kórtermek, és többen osztoznak egy-egy vizes helyiségen – jegyezte meg Ficzere Andrea.

Szakmai döntés, hogy ki, mikor kerül sorra

Az InfoRádió Aréna című műsorában arról is szó esett, sz egészségügyi dolgozók megkapták az utasítást, hogy kezdhetnek visszatérni a normál kerékvágásba, a sebészre, a belgyógyászra, a kardiológusra van bízva, hogy kiket, milyen sorrendben vesz fel és operál meg.

Az Uzsoki Kórház főigazgatójával, a Magyar Kórházszövetség elnökével készített teljes beszélgetést itt hallhatja:

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×