eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Ficzere Andrea: kizárólag szakmai döntés, hogy ki, mikor kerül sorra a műtőben

Azzal, hogy megkaptuk azt az utasítást, hogy kezdhetünk visszatérni a normál kerékvágásba, a sebészre, a belgyógyászra, a kardiológusra van bízva, hogy kiket, milyen sorrendben vesz fel és operál meg - mondta az InfoRádióban az Uzsoki Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Vegyünk egy kevésbé sürgősen ellátandó és egy ellátandó betegcsoportot: az utóbbiakhoz azokat sorolnám, akik vagy daganatosak, és azonnali ellátásra szorulnának, vagy esetleg olyan bajuk van, amelynek a kialakuló szövődménye tényleg nem ad nekünk arra időt, hogy tovább várakoztassuk a betegeket - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ficzere Andrea, az Uzsoki Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke az újrainduló egészségügyi ellátások kapcsán a betegek priorizálásáról. Elmondta, hogy vannak azok a várakoztatott betegek, akiknek "csak" a fájdalmai, panaszai jelentik a fő ellátási igényt, vagy a fő műtéti indikációt.

"Őket sem lehet a végtelenségig várakoztatni, mert

minél tovább várakoztatunk egy beteget, annál súlyosabb állapotban fog hozzánk bekerülni,

annál nehezebb lesz őt megfelelő módon ellátni, annál több lehet a szövődmény, és a végére hagytam, de annál többe kerül az ellátása" - mondta Ficzere Andrea. Hozzátette: ilyen értelemben a hosszú várakoztatás senkinek sem jó.

Az Uzsoki Kórház főigazgatójával, a Magyar Kórházszövetség elnökével készített teljes beszálgetést itt hallhatja:

Ficzere Andrea arról is beszélt, hogy a jelenlegi szabályozás értelmében az életet közvetlenül veszélyeztető betegségeknél kell újraindítani a műtéti kapacitást. "A súlyos betegek mellett megengedték már a nyitás első pillanatában az egynapos ellátási formát is. Ott alapvetően az volt a megfontolás, hogy őket nem kellett hosszan a kórházban fektetni, tehát a kitettségük a fertőződésre kicsi volt" - fogalmazott a szakember. Hozzátette: most már mindenki jöhet, bármilyen ellátási formára.

"Itt most nekünk szakmai döntéseket kell hoznunk, hogy kik azok akiket fogadunk, vagy kik azok, akik hosszú idő óta várakoztak, és ki az, aki nem várakozhat tovább"

- hangsúlyozta. Szavai szerint nagyon komoly és szerteágazó szempontrendszernek megfelelve kell döntéseket hozniuk az orvosoknak. "Nem irigylem a kollégáimat, de mindenképpen kell egyfajta sorrendet felállítani, és tényleg azokat ellátni legelőször, akik leginkább szükségét látják ennek" - tette hozzá az elnök. Mint modta, ennek eldöntése már a kórházak kompetenciája.

"Azzal, hogy megkaptuk azt az utasítást, hogy kezdhetünk visszatérni a normál kerékvágásba, innentől kezdve szakmai szempontok működnek kizárólag,

és a sebészre, a belgyógyászra, kardiológusra és még sorolhatnám, kire van bízva, hogy kiket és milyen sorrendben vesz fel és milyen sorrendben operál. Az infrastruktúra, az eszközök ugyanazok, mint korábban voltak, tehát lehet itt egyfajta infrastrukturális korlát, de az hogy a jó szándék és a szakmaiság mindenhol az első, abból a szempontból, hogy a betegek milyen módon és mikor kerülnek ellátásra, az biztos" - tette hozzá Ficzere Andrea.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×