eur:
393.49
usd:
368.24
bux:
66258.84
2024. április 24. szerda György
Magyarország lobogójának ünnepélyes felvonása az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren 2015. június 4-én, a nemzeti összetartozás napján, a trianoni békediktátum 95. évfordulóján. A kép előterében egy székely zászló.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Pangó, depresszív régiók sorát is „köszönhetjük” Trianonnak

A területi és lélekszámbeli veszteségeken túl máig ható gazdasági következményei is vannak az 1920-as trianoni békediktátumnak. A szerződés aláírásának közelgő századik évfordulója kapcsán Ablonczy Balázs történész, a Trianon 100 MTA-Lendület Kutatócsoport vezetője volt az Aréna vendége.

Trianon kapcsán az első, ami az ember eszébe juthat, az a határon túli magyar közösségek helyzete, amely szinte minden nap arra emlékeztet, hogy itt valami olyan dolog történt, ami többé-kevésbé igazságtalan volt Magyarországgal szemben – fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában Ablonczy Balázs történész. Hozzátette: kevesebb szó esik már arról, hogy a trianoni határ elvágott számos hagyományosan kiépült piac- és iskolakörzetet, olyan régiókat, amelyek jobbára szervesen fejlődtek az évszázadok során.

Trianon nyomán alakultak ki olyan pangó, depresszív régiók Magyarország határain belül és kívül is, amelyek nagyon megsínylették a gazdasági életük központjainak elvesztését

– magyarázta a Trianon 100 kutatócsoport vezetője.

A gazdasági veszteségek a határon belül is elég komolyan és hatványozottan jelentkeztek, értett egyet a szakértő, példaként említve a volt Abaúj-Torna vármegye déli részén fekvő, a manapság „mintegy válság sújtotta” térségnek tartott Cserhátot, a Szikszótól és Putnoktól északra eső régiót. Ez egy relatíve fejlődő területe volt a Trianon előtti Magyarországnak, amelynek természetes gazdasági központja akkor még Kassa volt. Miután viszont elvágták, létrehozva egy csonka, hivatalosan közigazgatásilag egyelőre egyesített (k.e.e.) vármegyét, Szikszó lépett elő piacközponttá, ami viszont képtelen volt betölteni azt a szerepet, amelyet korábban Kassa, hiszen nem volt olyan lakosságszáma, valamint középosztálya sem. Így csak sok üggyel-bajjal tudta ellátni a rárótt funkciókat.

A térség gazdasági lejtmenete pedig innen számítható, ami nem egyedi az országban, fogalmazott Ablonczy Balázs, emlékeztetve arra, hogy a Tiszántúl, bármely meglepő, 1910-ben még egy kimondottan prosperáló régió volt, az ország egyik modernizációs tengelyét adava, ez a szerepe viszont szintúgy gyökeresen megváltozott Trianon után.

A teljes beszélgetést Ablonczy Balázs történésszel meghallgathatják június 4-én, csütörtökön 18 órától az Inforádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Bár most minden rossz okozójának az üvegházhatású gázokat tartjuk, földtörténeti időtávon nézve a tüzet alig néhány perce használjuk. Az emberiség energetikai növekedése hatalmas, az ókori Egyiptomban 3500 kcal-t használtak fel az emberek naponta, ma ez fajlagosan 250 000 kcal fejenként - emelte ki a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciájának harmadik szekciójában Molnár Szabolcs, az MVM Zrt. termelési felügyeleti igazgatója. Hogy mi a hidrogén szerepe, illetve hogy állunk a szél vagy a fotovoltaikus energia terén, arról is beszéltek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×