INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

favipiravir

koronavírus

mta

járvány

gyógyszergyártás

Őszre lehetővé válhat a Covid-19 elleni, ígéretes gyógyszer hazai gyártása

Őszre lehetővé válhat a Covid-19 elleni, ígéretes gyógyszer hazai gyártása

Lezárult az új típusú koronavírus ellen Ázsiában már hatékonynak bizonyult gyógyszerhatóanyag, a favipiravir magyarországi fejlesztésének első fázisa, miután laboratóriumi körülmények között sikerült előállítani a generikus hatóanyagot. Őszre lehetővé válhat a gyógyszer hazai engedélyezése és gyártása is – tájékoztatta az InfoRádiót Keserű György Miklós, az MTA Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának vezetője.

A favipiravir egy széles spektrumú antivirális gyógyszer, amelyet eredetileg influenza kezelésére fejlesztettek ki, ugyanakkor sikeresnek bizonyult a nyugat-nílusi láz, illetve az ebola ellen is.

A gyógyszerhatóanyagot 2014-ben engedélyezték elsőként Japánban, ez év elején pedig két klinikai vizsgálat során is alkalmazták Kínában Covid-19-fertőzött betegeknél. Ezek során

a favipiravir a vírusmentességet elérő időt 11 napról 4-re csökkentette, miközben a pácienseknél javuló tüneteket figyeltek meg.

Mérséklődött a láz, a köhögés, valamint javuló tüdőfunkciókról számoltak be a szakemberek – ismertette az InfoRádiónak az MTA Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának vezetője. Fontos megfigyelés továbbá, hogy az eljárásokat kevés mellékhatás jellemezte, ennek köszönhetően jelenleg már nyolc országban vizsgálják a szert koronavírusos betegek gyógykezelésével kapcsolatban.

Keserű György Miklós arra is kitért, miután a favipiravir korábbi klinikai vizsgálatai vészhelyzeti forgatókönyv alapján valósultak meg, ám a jelenleg a világban zajló, illetve a Magyarországon is tervezett klinikai vizsgálatok során már a hagyományos protokoll szerint,

tudományos igénnyel kívánják majd bizonyítani a hatóanyag hatásosságát.

A hazai projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával valósul meg. Ennek első fázisa már lezárult, amely során laboratóriumi körülmények között sikerült előállítani a generikus hatóanyagot, illetve megkezdődött a méretnövelés, amit az Első Vegyi Industria Zrt. végez. A hatóanyagot a Richter Gedeon Nyrt., míg a kész terméket a Meditop Gyógyszeripari Kft. segítségével fogják előállítani. Majd ezt követően kezdődhet meg a gyógyszer kipróbálása a magyar betegeken – tette hozzá a szakember. A gyógyszerkészítmény elkészültét július végére várják a szakemberek.

A gyógyszer alkalmazásának feltétele, hogy széleskörűen bizonyítást nyerjen a hatékonysága és biztonságossága. Az erre vonatkozó adatok várhatóan az őszre már rendelkezésre fognak állni, és ezt követően kaphatnak engedélyt a széles körű kezelésekre - tette hozzá a kutatócsoport vezetője.

Végezetül kiemelte, a hazai projekt elsődlegesen a magyar lakosság ellátását és kezelését célozza, ugyanakkor, miután világszerte hiány van a készítményből, exportra is sor kerülhet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Koronavírus elleni gyógyszer fejlesztése – Keserű György Miklós
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018