eur:
393.85
usd:
365.09
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Fertőtlenítéshez védőruhába öltözött katonák a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában 2020. április 12-én. Az intézményben eddig összesen 198 igazolt koronavírus-fertőzöttet találtak, nyolcan meghaltak.
Nyitókép: Fertőtlenítéshez védőruhába öltözött katonák a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában 2020. április 12-én. MTI/Mónus Márton

Kiderült, mi a budapesti élet újraindításának feltétele

Kovács Zoltán államtitkár szerint a főpolgármester későn intézkedett, nem készítette fel a fővárosi idősotthonokat a járványra.

Karácsony Gergely főpolgármesternek azt javasoljuk, koncentrálja minden energiáját a főváros fenntartásában lévő idősotthonokra - közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Facebook-oldalán.

Kovács Zoltán ismét kiemelte, hogy a koronavírus-járvány leginkább a fővárosi idősotthonokban terjed. Ennek - írta - az az oka, hogy a főpolgármester későn intézkedett, nem készítette fel a fővárosi idősotthonokat a járványra.

A bejegyzésében hozzátette, a fővárosi idősotthonokhoz köthető halálesetek számának csökkenése a budapesti élet újraindításának feltétele. Jelenleg a fővárosban és Pest megyében van érvényben kijárási korlátozás, május 4-től ezt a szabályt vidéken, bizonyos megkötésekkel, feloldották.

Kovács Zoltán egy ábrát is megosztott. Ezen látható, hogy országszerte százan haltak meg koronavírusban idősotthonokban. A budapesti áldozatok száma 74, akik közül 65-en fővárosi önkormányzatok idősotthonaiban éltek.

A Pesti úti idősek otthonában 42-en haltak meg koronavírusban.

Budapest újranyitása nem lehet politikai, csakis szakmai kérdés, nem szólhat a kormány-ellenzék viszonyról, csakis a budapestiek életéről és biztonságáról - reagált Karácsony Gergely.

Hiába állítja a főpolgármester, hogy mindig volt orvosi ellátás a Pesti úti idősek otthonában, ezt eddig nem igazolták – mondta a múlt héten az InfoRádiónak Budapest Főváros Kormányhivatalának kormánymegbízottja. Sára Botond akkor azt közölte: egy nyilvánosságra került feljegyzés arra következtet, hogy a mulasztások járulhattak hozzá, hogy tömegesen terjed a fertőzés az intézményben. Karácsony Gergely erre reagálva a közösségi oldalán azt írta: a hivatal politikailag elfogult, vizsgálatának megállapításai pedig hemzsegnek a hazugságoktól, ezért a kormányhivatal kizárását kezdeményezik az ellenőrzésből.

Közben a főpolgármester az országos tiszti-főorvosnak küldött levélben vár indoklást a koronavírusos betegek Budapestre szállítása ügyében. Karácsony Gergely a Müller Cecília és Kásler Miklós miniszter által jegyzett, a sajtóban megjelent levélre hivatkozva azt közölte: péntektől a koronavírus-fertőzéssel kezelt betegeket közúton Budapestre kell szállítani, vagyis az ország egész területéről két fővárosi intézmény folytatja a fertőzött betegek kezelését. A főpolgármester a többi között azt szeretné tudni, hogy a lépésnek van-e köze a vidéki kórházakon belüli fertőzésekhez. Hozzátette: még mindig nem kapta meg azokat a Budapestre vonatkozó hivatalos adatokat, amelyek segíthetnének a tisztánlátásban, a budapesti nyitvatartási menetrend megalkotásában. Az operatív törzs hétfői ülésén elhangzott: az adatkérés még nem jutott el hozzájuk.

Ellenzik a súlyos állapotú koronavírusos betegek Budapestre utaztatását a főváros egészségügyi szakemberei. László Imre, Újbuda polgármestere, egykori kórházigazgató és Havasi Gábor egészségügyi tanácsnok, mentőápoló, a Fővárosi Közgyűlés tagjai szerint szakmailag nem indokolható a döntés, és minden szállítás, felesleges helyváltoztatás a beteg állapota rosszabbodásának kockázatát hordozza magában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×