INFORÁDIÓ
2021. május 18. kedd
Alexandra, Erik

koronavírus

enyhítés

magyarország

Rendőrök járőröznek a debreceni nagypiacon 2020. április 4-én. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokban, drogériákban és a patikákban 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek tartózkodhatnak és vásárolhatnak. A rendőrség a közterületeken megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartására.

Új részletek szivárogtak ki arról, hogy indulhat újra az élet itthon

Infostart

Első körben várhatóan a négyszáz négyzetméternél kisebb alapterületű, jelenleg zárva tartó boltok nyithatnak újra a májustól esedékes enyhítési folyamat során - értesült a Magyar Nemzet.

A lap úgy tudja, hogy a fokozatosság elve szerint a hónap közepéig a vendéglátóhelyek, nyitott teraszok következhetnek, pünkösdig pedig a szálláshelyeknek is lehet esélyük az újranyitásra az országban. A nagyobb méretű iparcikküzletek, a boltláncok tipikusan plázákban lévő egységei vagy például a jelentősebb bútor- és sportszeráruházak is a hónap második felére vagy végére juthatnak újra hozzá a teljes üzemelés lehetőségéhez, attól függően, miként alakul a járvány tetőzése utáni egészségügyi helyzet.

A kijárási korlátozás szabályainak enyhítésével sorban visszatérnek a különféle termékkörök, szolgáltatások vásárlói, vagyis bő másfél hónapos leállást kell túlélniük azoknak a kisebb kereskedőknek, akik nem tudták értékesíteni a szezonális készletüket akár a ruha, cipő, játék vagy más árukörökben.

A vendéglátóhelyeknek várhatóan azzal kell számolniuk, hogy az előző években megszokott erős értékesítésnek csak egy része tér vissza a belföldi turizmus óvatos újraindulásával, illetve egyéb korlátozások is jöhetnek:

  • várható, hogy az étkezőhelyeken szabályozzák a helyben fogyasztás körülményeit a vendégtérben elhelyezhető létszám vagy a fogadható társaság mérete alapján az asztalok között optimális, 1-1,5 méteres távolság feltételével.
  • Az is elképzelhető, hogy a mostani teljes tiltás után egyelőre úgy lehet majd limitált létszámú éttermi programon részt venni, ha arra előzetesen bejelentkeznek az érdeklődők, hogy ne fordulhasson elő tumultus egy-egy nyilvános étkezőhelyen.
  • nemcsak a vásárlóknak és a vevőknek, de a kereskedelmi egységek, szolgáltatók másokkal közvetlen kontaktusba kerülő alkalmazottainak is használniuk kell az arcmaszkot.
  • a vendéglátóhelyek pincéreinek is maszkban kell dolgozniuk, ahogyan például a jegyértékesítőknek is.
A nagyobb rendezvények, vásárok, fesztiválok megtartásáról a nyári hónapok előtt még biztosan nem lesz szó

- értesült a Magyar Nemzet.

Változhat a boltok nyitvatartási ideje is, a nyugdíjasokra vonatkozó vásárlási időszak várhatóan hatályban marad, hétköznaponként 9-12 óráig járhatnak majd a boltokba.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a kormány váratóan ma tárgyal a májustól esedékes enyhítési folyamatról, amelyről Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában kedd este egyebek között azt mondta, a szerdai kormánydöntés figyelembe fogja venni, hogy a fővárosban és környékén más a járvány természete, mint másutt, hiszen az ismert koronavírus-fertőzöttek majdnem kétharmada Budapesten és Pest megyében van.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy ahol az emberi élet és az egészség veszélyeztetése nélkül" újra lehet indítani a gazdaságot, ott ezt a kormány meg fogja tenni.

Gulyás Gergely a lazításokról
 

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018