eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Védőruhát viselő egészségügyi dolgozó egy autóst tesztel egy varsói bevásárlóközpont parkolójában 2020. április 22-én, a koronavírus-járvány idején.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Tomasz Gzell

Már Budapesten is elérhető az autós, érintésmentes koronavírusteszt

A fővárosi Groupama Aréna felszíni parkolójában érhető el a szolgáltatás, naponta 100 PCR-tesztet végeznek, de nem olcsón.

Érintésmentes, áthajtásos koronavírus tesztelőállomást létesített elsőként a budapesti Groupama Aréna felszíni parkolójában a DriveCell Systems Zrt. A magyar cég által kidolgozott megoldásnak köszönhetően online regisztrációt és visszaigazolást követően, bárki az autójában ülve elvégezheti a nukleinsav-alapú (PCR) koronavírustesztet. A mintavétel az orr- és garat nyálkahártyából történik, az eredményeket pedig akár 24 órán belül megkaphatják a tesztelésen résztvevők.

Ázsia, Európa és Észak-Amerika több országában alkalmazzák már sikerrel az autós, áthajtásos koronavírus-tesztelést, melynek nagy előnye, hogy a vizsgálaton részt vevő személy a mintavétel során végig autója biztonságos környezetében maradhat.

A mintavételre csak előzetes online regisztráció után, időpontra való érkezést követően kerül sor, így az adatfelvételhez sem szükséges papír alapú dokumentáció, a teljes adatkezelés digitálisan történik. A mintavételi folyamat is rendkívül gyors, mindössze 3-5 percet vesz igénybe.

A fizetés egyelőre a tesztállomás helyszínén, bankkártyával oldható meg, de hamarosan elérhető lesz az online előrefizetési megoldás is. A vizsgálatra kizárólag személygépjárművel vagy minibusszal érkezhetnek a résztvevők. Egy gépjárműben több, egy háztartásban élő, vizsgálatra érkező személy tartózkodhat, kísérő viszont nem.

A Tesztallomas.hu által alkalmazott nukleinsav-alapú (PCR) koronavírus-vizsgálat során a levett orr- és garatnyálkahártya mintákat speciálisan felszerelt laboratóriumban elemzik ki. A teszt alkalmas arra, hogy kimutassa a koronavírus jelenlétét a szervezet hámsejtjeiben, így a módszerrel az aktív fertőzöttség mutatható ki.

Az első mintavételi állomáson egyelőre napi 100 teszt elvégzésére van lehetőség, a teszt alapára 26 900 forint. A Tesztallomas.hu laboratóriumi szakmai partnere egy hazai, évtizedes tapasztalattal, illetve minden szükséges hatósági engedéllyel rendelkező mikrobiológiai laboratórium.

Az első tesztállomást követően a közeljövőben további mintavételi pontok létrehozására kerülhet sor a fővárosban és vidéken is, cél az országos lefedettség biztosítása, így a napi tesztelési kapacitás is növekedni fog.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×