eur:
393.88
usd:
364.83
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Sebastian Kurz osztrák kancellár védőmaszkban a parlament ülésén Bécsben a koronavírus-járvány idején, 2020. április 22-én.
Nyitókép: MTI/AP/Ronald Zak

Sebastian Kurz: munkahelyeket kell teremteni

Az osztrák kancellár a bécsi Hofburgban, a második Osztrák Köztársaság kikiáltásának 75. évfordulóján rendezett ünnepségen beszélt.

A kancellár felhívta a figyelmet arra, hogy "nem szokványos időkben" ünneplik a jubileumot, így a hivatalos ceremónia is a koronavírussal összefüggő óvintézkedések betartása mellett zajlott. Hangsúlyozta: a koronavírus nagy kihívás elé állítja az embereket, de a második köztársaság története megmutatja, hogy - bár jó és rossz korszakok folyamatosan váltották egymást, a fellendülés, a béke időszakát minduntalan megzavarta a gazdasági és a pénzügyi válság, a természeti katasztrófák - Ausztria és az európai államközösség megerősödve került ki a válságból. Ez ezúttal is így lesz - szögezte le a politikus.

Sebastian Kurz arról is szót ejtett, hogy Ausztria lakossága " egy teamként", közösen képes volt arra, hogy a járványgörbét "ellaposítsa";

míg márciusban naponta ezerrel nőtt a fertőzöttek száma, addig jelenleg 24 óra alatt kevesebb mint százan fertőződnek meg koronavírussal.

A kormányfő beismerte, hogy az óvintézkedések betartása nem mindig egyszerű, sőt fájdalmas is lehet, és arról is beszélt, nem tehet ígéretet arra, hogy egyik napról a másikra minden olyan lesz, mint amilyen korábban volt, sőt azt sem ígérheti, hogy az elkövetkező hónapok egyszerűek lesznek. Felhívta ugyanakkor a figyelmet az egyéni felelősség fontosságára. Mint mondta, egyre kevesebb lesz a szabály, és minél többen tartják be a még érvényben lévő előírásokat, egyebek mellett a szájmaszk viselését vagy a higiéniai előírásokat, annál gyorsabban történhet újabb előrelépés.

A kancellár arról is beszélt, hogy

több mint 14 milliárd eurót fizettek ki támogatásokra, ám az azonnali támogatásként nyújtott összegekkel nem fejeződik be a kárrendezés és az újjáépítés.

Kifejtette: nagy hangsúlyt fektetnek majd arra, hogy a vállalkozások és munkavállalóik visszanyerjék korábbi anyagi helyzetüket, az alacsony és a közepes jövedelműeket pedig tehermentesítsék és erősítsék. "Munkahelyeket kell teremteni" - szögezte le, és ígéretet tett arra, hogy hamarosan konkrét lépéseket tesznek ennek érdekében. Ausztria függetlenségét, a második Osztrák Köztársaságot hetvenöt évvel ezelőtt, 1945. április 27-én kiáltotta ki Karl Renner, az első Osztrák Köztársaság első kancellárja.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×