INFORÁDIÓ
2022. június 29. szerda
Péter, Pál

koronavírus

sars

mers

jakab péter

influenza

Védőmaszkos látogató a tokiói Hie szentélyben 2020. március 1-jén. Japánban eddig tíz ember vesztette életét a járványban, a fertőzöttek száma meghaladja a 930-at, közülük 705-en a korábban két hétig Jokohama partjainál karantén alá vont Diamond Princess üdülőhajón fertőződtek meg.

SARS, MERS, SARS-2, influenza: az összehasonításnak nem sok értelme

InfoRádió

Az egész világ azon vitatkozik, hogy az új koronavírus veszélyesebb-e, mint a korábbiak, vagy mint az influenza kórokozója. A laikusok a választól függően bagatellizálják a járványt, vagy pánikolnak miatta. Pedig a szakemberek szerint maga a kérdésfeltevés is rossz, tudniillik a többi kórokozót már ismerjük, az újról pedig csak azt tudjuk biztosan, hogy nagyon gyorsan terjed. Az összehasonlításnak tehát egyelőre nem sok értelme van.

A koronavírus több faj gyűjtőneve. Azért hívják őket így, mert a formájuk elektromikroszkóp alatt a Nap koronájához haszonlít. A humán koronavírusoknak 7 faja van, 4 enyhe lefolyású, 3 pedig súlyos, adott esetben halálos kimeneletű betegséget okoz. Az utóbbiakból tavaly decemberig 2 volt ismert.

Az egyik a SARS, ami Kínából indulva 2002. november 1-je és 2003. július 31-e között 8096 ismert megbetegedést okozott. A fertőzöttek 9,6 százaléka, 774 ember halt meg. A másik a MERS, vagyis a közel-keleti légúti koronavírus, amit 2012-ben fedeztek fel. Ez Szaúd-Arábiából terjedt el, a teve volt a gazdaállata, és 2014. júliusáig 836 megbetegedést okozott, amiből 288 halállal végződött.

A MERS-nek tehát nagy, 30 százalékos volt az úgynevezett mortalitása.

A harmadik, a mostani járványt okozó "SARS-2", ami nem egy mutáció, hanem új kórokozó, hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem tanára. „Ez egy új genetikai állományú vírus, de 80 százalékban hasonlít a 2002-es, 2003-as SARS koronavírushoz. Tulajdonképpen egy rokonvírusa.”

Viszont jóval ragályosabb annál, mutatott rá egy fontos különbségre a virológus. „Legalább 200-szorosan hatékonyabban, mint a SARS. Tehát

nem súlyosabb, vagy veszélyesebb, hanem könnyebben terjed.

Jakab Ferenc szerint az új koronavírust nem érdemes összehasonlítani az influenza kórokozójával. „Hiszen az egy régóta ismert betegség, van ellene oltóanyagunk, gyógyszerünk, ismerjük a vírus patomechanizmusát, ahogyan azt is, hogy hogyan fertőzi a sejtet. És tudjuk a gyenge pontjait – magyarázta. – Ennél az új vírusnál ezek egyike sem mondható el. Az influenza halálozási aránya nagyjából 0,1 és 0,4 között mozog, míg a mostani vírusé 2-2,5 fél.”

A meleget a SARS valóban nem kedveli, a MERS-et viszont nem érdekelte a hőmérséklet. Azt tehát az idő fogja eldönteni, hogy a SARS-2 terjedését befolyásolja-e a tavasz beköszönte, vagy sem, hangsúlyozta az Arénában a virológus.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Jae C. Hong

Kapcsolódó hang

Koronavírus-kisokos
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018