INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

virológia

koronavírus

jakab ferenc

pécsi tudományegyetem

Koronavírus - nagy munkába kezdenek a magyar kutatók

Koronavírus - nagy munkába kezdenek a magyar kutatók

Infostart

A héten megkezdi a már rendelkezésre álló, potenciálisan vírusellenes hatóanyagok tesztelését a koronavírus-kutató akciócsoport - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

A PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának (SzKK) Jakab Ferenc vezette virológiai kutatócsoportja az elmúlt napokban rutineljárást dolgozott ki a vírus különböző sejtekben történő izolálására közvetlenül a régióban fertőződött betegekből vett minták felhasználásával.

A pécsi kutatók a koronavírus elleni küzdelemben tett "újabb sikeres lépése" annak köszönhető, hogy március 16-tól az ország több laboratóriumában is lehetőség nyílt a diagnosztikai tesztek elvégzésére, így a PTE laboratóriuma is hozzáfért a helyi betegektől származó mintákhoz.

A Jakab Ferenc vezette virológiai kutatócsoport által kidolgozott rutineljárás a vírusok teljes genetikai állományán alapuló mélyreható analízissel kombinálva "mérföldkövet jelent" a miniszterelnök által életre hívott, koronavírust kutató akciócsoport munkájában.

A csoport célja a vírus jobb megismerése, fertőzési és terjedési mechanizmusának vizsgálata, a lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint a hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése.

Jakab Ferenc közölte: "a betegtől, a klinikai képen át egészen a vírus fertőzőképességéig és annak esetleges molekuláris hátteréig tudják követni a kórokozót", ezek pedig fontosak lehetnek a hatékony védekezés megismerése szempontjából is.

A PTE szombaton közölte, hogy pécsi kutatóknak sikerült meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját.

A Szentágothai János Kutatóközpont Jakab Ferenc vezette virológiai és a Gyenesei Attila vezette bioinformatikai kutatócsoportjának együttműködésében megvalósult munkában közvetlenül egy magyar fertőzött beteg garatváladékának mintáját dolgozták fel nemzetközi protokoll alapján, majd határozták meg a vírus genetikai kódját. A teljes munkafolyamatot Kemenesi Gábor irányításával Urbán Péter, Tóth Gábor Endre és Herczeg Róbert végezték el.

Jakab Ferenc azt mondta:

eredményeik részei lesznek a nemzetközi kutatásoknak.

Jakab Ferenc néhány hete az InfoRádió Aréna című műsorának a vendége volt, a beszélgetést itt lehet visszahallgatni.

Jakab Ferenc 1. rész
 
Jakab Ferenc 2. rész
 

Nemzetközi eredmények

Több helyen is dolgoznak már Európában azon, hogy megtalálják a vírus ellenszerét.

Nagy visszhangot kapott a német Dietmar Hopp, a német Hoffenheim labdarugócsapat klubelnökének a bejelentése. A német drukkerek körében nem túl népszerű üzletember most bejelentette: biotechnológiai cége, a CureVac a koronavírus elleni oltás kifejlesztésén dolgozik.

A Weltnek nyilatkozott a cég ezért felelős vezetője. Florian von der Mülbe arról beszélt, hogy meglévő technológiájukkal gyorsan tudnak reagálni az új vírusos fenyegetésekre. Dietmar Hopp a német Sport1-nek hozzátette: először állatokon lesz szükséges kísérleteket végezniük, aztán embereken. Szerinte őszre már rendelkezésre áll a vakcina, és akkor, mint fogalmazott, jöhet a fertőzés következő hulláma.

A Welt cikke szerint Donald Trump amerikai elnök máris egymilliárd dollárt ajánlott a CureVacnak, hogy a kutatások eredményeinek jogait adják át az Egyesült Államoknak. A cég tagadta, hogy érkezett volna hozzá ilyen ajánlat, és Hopp közölte, számára ez nem lehet opció.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018