eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Villamospótló autóbusz halad a 4-es és 6-os villamos felújítás alatt álló megállójánál a Corvin-negyednél 2019. június 17-én. A június 15-én kezdődött pályafelújítás miatt a Corvin-negyedtől Újbuda-központ felé a 4-es, a Móricz Zsigmond körtér felé a 6-os jelzésű pótlóbusszal lehet továbbutazni.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Patthelyzet a bértárgyalásokon, sztrájk fenyeget a BKV-nál

A szakszervezetek beadták a kollektív munkaügyi vitáról (kmv) szóló kezdeményezésüket, ezzel egy lépés választja el őket a sztrájktól.

Miután a főváros kitart a 6+2 százalékos béremelési javaslatánál, a szakszervezetek ma kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek a BKV vezetésénél, de a reggel 9 órakor tartott egyeztetés se vezetett eredményre a menedzsmentje és az érdekképviseletek között, utóbbiak ezután léptek – írja a Világgazdaság.

A lap szerint a vonatkozó jogszabályok értelmében a dolgozók legkorábban hét nap múlva már beszüntethetik a munkát, sőt, az egy hetes időszak alatt egy egyszeri, kétórás figyelmeztető sztrájkra is lehetőségük van az érdekképviseleteknek.

Legutóbb 2010-ben volt sztrájk a sikertelen bértárgyalások után a BKV-nál. Akkor azonban csak részleges munkabeszüntetés volt a vállalatnál, a buszos és a troli üzemág egy része nem vette fel a munkát.

Most teljes leállás jöhet, miután a három nagy szakszervezet (a BKSZSZ, a VTDSZSZ és az EKSZ) mellett szinte az összes kisebb tömörülés aláírta a kollektív munkaügyi vita megkezdésére irányuló javaslatot.

A Világgazdaság információi szerint a főváros nem enged nagyobb mozgásteret a BKV menedzsmentjének az idei bérfejlesztésre, a szakszervezetek azonban egységesen 15 százalékos emelést követelnek januárig visszamenőleg.

A BKV az InfoRádiónak elküldött közleményében hangsúlyozta, hogy a tárgyalófelek egy oldalon állnak, hiszen közös cél és törekvés a szükséges és indokolt bérfejlesztés, viszont

az érdekképviseleti követelés, valamint a munkáltatói ajánlat között több milliárdos különbség van, melynek áthidalása komoly forrásigénnyel bír.

A BKV Zrt. vezetősége azon a véleményen van, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetet, valamint a szektorra jellemző béremelési trendeket, folyamatokat figyelembe véve egy korrekt, 8 százalékos, 5,6 milliárd forint összegű béremelési ajánlatcsomagot kínál az érdekképviseletek számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×