eur:
393.1
usd:
366.77
bux:
66587.13
2024. április 25. csütörtök Márk
A Budapest 2024 által 2017. január 4-én közölt legfrissebb aktuális látványterv az Olimpiai Parkról az esetleges 2024-es budapesti olimpia egyik helyszínéről, amely a IX., X. és XXI. kerületekben, a Kvassay-zsilip térségében található, elöl középen az Olimpiai Atlétikai Stadion, balról az olimpiai falu. A látványtervet a Brick Visual, az építési terveket a BORD Építész Stúdió készítette. A 2024-es olimpia rendezési jogáért a magyar főváros Los Angelesszel és Párizzsal verseng, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szeptember 13-án, Limában dönt a helyszínről.
Nyitókép: MTI Fotó

Oszkó Péter: a hazai világversenyeknek voltak pozitív hatásai és tanulságai is

Nem csak a sportot kell szolgálnia a megépülő létesítményeknek, és a beruházásoknak átláthatónak kell lenniük - ezt a két fő feltételt látja a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság társadalmi sikerének Oszkó Péter. A volt pénzügyminiszter mindkét fél számára nehéz és csapdákat rejtő alkufolyamatot feltételez.

Egy atlétikai világbajnokság esetében vannak az azonnali, direkt módon megjelenő hasznok, mint a látogatottság és turistaforgalom növekedés, de ilyen tekintetben ritkán lehet nyereséges egy ilyen rendezvény. Emellett azonban van sok közvetett, kiegészítő hatás, mint az úti cél ismertségnövekedése és az országbemutatás – mondta az InfoRádiónak Oszkó Péter. A volt pénzügyminiszter hozzátette: vannak olyan hatások is, amikor a beruházási folyamat kedvező gazdasági hatásokkal járhat.

„Ezt a beruházást ennél szélesebb spektrumon is érdemes szemlélni. Úgy alakult, hogy egy alkufolyamat tárgya lett a főváros és a kormány között, hogy ennek a beruházásnak a keretében mi mindent lehet megcsinálni úgy, hogy annak társadalmi hasznossága kimutatható legyen. Ha ezek a célok elérhetők, akkor bekövetkezik a pozitív mérleg” - fejtette ki.

Oszkó Péter szerint logikus és koherens kéréseket fogalmaztak meg a fejlesztéssel összefüggésben.

Ide sorolta a tömegsport-létesítményeket és a zöld beruházásokat.

Amikor viszont már az is az alkudozás része lesz, hogy az egészségügyi költségvetés hogyan alakuljon, annak a sorsát nehéz megjósolni – mondta a volt miniszter, aki mindkét fél számára nehéz és csapdákat rejtő alkufolyamatot feltételez. Az egészségügyi részt tartja a Karácsony Gergely főpolgármester által megfogalmazott feltételrendszer egyetlen nehéz pontjának.

Oszkó Péter szerint az utóbbi évek hazai világversenyeinek voltak pozitív hatásai és tanulságai is, amelyekből le kell vonni a megfelelő következtetéseket, ezek közül kettőt sorolt fel.

  • Egy fejlesztés nem szolgálhatja a konkrét verseny célját, hanem olyan fejlesztést kell megvalósítani, ami egyébként is jó a városnak, ki tudja szolgálni a lakosságot és a lehető legszélesebb tömegek használhatják.
  • Emellett transzparenciára van szükség, pontos, ellenőrizhető, aggálymentes módon kell lezajlania a beruházásnak.

Hétfőn egy másik volt miniszter, Baráth Etele is kiállt a vb mellett. A korábbi főpolgármester-jelölt, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség volt elnöke, aki jelenleg a szervezet közgyűlésének vezetője, az InfoRádiónak azt mondta: számos területen segítené a fővárosiak életét a kormányzati forrásokból tervezett észak-csepeli, dél-ferencvárosi fejlesztés, amelynek csak egy része lenne a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságnak otthon adó stadion.

Öt feltétel

Hétfőn öt feltételt szabott a főváros vezetése ahhoz, hogy támogassa az atlétikai világbajnokság megrendezését,és azt várja, hogy ezek megvalósulásáról még az idén szülessen kormányhatározat. Karácsony Gergely főpolgármester közölte: a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén fogadhatja el a feltételeket tartalmazó előterjesztést. A főpolgármester azt várja, hogy a kormány a következő 5 évben az Egészséges Budapest program keretében a kormány biztosítson 50 milliárd forintot a kerületek által üzemeltetett alap és járóbetegellátás fejlesztésére. Csepelen atlétikai stadion helyett egy tömegsport és kulturális rendezvények számára is nyitott atlétikai centrum építését támogatnák és egy új városliget kialakításának megkezdését sürgetik. Elvárják a beruházások szerződéseinek teljes nyilvánosságát és átláthatóságát is. Külön pontban rögzítik, hogy a kormány teljesítse azt a megállapodást, amelyet még az előző városvezetővel, Tarlós Istvánnal kötött Orbán Viktor miniszterelnök.

Nyitott kapuk

A kormány üdvözli, hogy Csepel után Ferencváros képviselő-testülete is támogatja az atlétikai világbajnokság 2023-as budapesti megrendezését - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a korábbi csepeli és a hétfői ferencvárosi képviselő-testület döntésére reagálva azt mondta: a két grémium egyirányú állásfoglalása biztosítja a szükséges támogatást, amely az atlétika világbajnokság megrendezéséhez feltétlenül szükséges.

A kormány javaslatoknak tekinti azokat a feltételek, amelyeket a ferencvárosi képviselő-testület megfogalmazott - közölte Gulyás Gergely hozzátéve, hogy ezek olyanok, amelyek beépíthetőek az atlétikai központ fejlesztésébe. Továbbá abba a zöldpark fejlesztésbe, amely ezen a területen a korábbi tervek szerint megvalósulna. "A ferencvárosi testület javaslataival nyitott kapukat dönget" - fogalmazott a miniszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×