eur:
393.11
usd:
367.78
bux:
67042.09
2024. április 26. péntek Ervin
A Puskás Aréna az avatás napján, 2019. november 15-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Skardelli György: az új Puskás Aréna egyedülálló esélyt jelent a régióban

A múltból átemelt elemek fontos funkciót töltenek be az új Puskás Arénában – fogalmazott az InfoRádió műsorában Skardelli György Ybl-díjas építész, aki szerint az új létesítménnyel Budapestnek – a régióban egyedülálló módon – esélye nyílt Bajnokok Ligája-döntő rendezésére.

Nem akart egy teljesen új megjelenésű, szupermodern kinézetű stadiont építeni az egykori Népstadion helyére a Puskás Aréna vezető tervezője, azért, hogy továbbörökítse a korábbi épület egyes ikonikus, vagy éppen fontos elemeit – mondta el az InfoRádió műsorában Skardelli György. Meg akarták újítani a régi épületet, megtartva az eredetiből annyit, amennyit csak lehet. Mint fogalmazott, "akkor tudunk egyedit alkotni, ha a jövőbe mutató kortárs építészetet ötvözni tudjuk a múltból átemelt elemekkel". Végül kiderült – tette hozzá az Ybl-díjas építész – tulajdonképpen csak a toronyépületet lehet megtartani.

Budapest, 2019. november 15.
Lépcsőház a Puskás Arénában az avatás napján, 2019. november 15-én.
MTI/Illyés Tibor
Lépcsőház a Puskás Arénában az avatás napján. MTI/Illyés Tibor

A pilonok formavilágának megtartása sokkal több volt, mint nosztalgia, fogalmazott a tervező. "Való igaz, megidézi a régi stadiont. De van egy másik, talán még fontosabb indok is, amiért megtartottuk, hogy ezek rendkívül jól szolgálták a több tízezres tömegnek a mozgatását az épületen belül – magyarázta a szakember. – Ez megint egy olyan dolog, bizony, a több évtizedes stadionlátogató tapasztalataimból való – jegyezte meg –, ha az ember mondjuk egy 30 méteres magasságból le akar jutni, jó érzés, ha mindig pontosan látja, hogy milyen messze van attól a szinttől, ahova el akar jutni."

A tervezéskor nemzetközi példákat vettek figyelembe, egyebek közt elutaztak Lengyelországba, az akkori Európa-bajnokság helyszíneire a stadionok tanulmányozására. Az interneten sok új stadiont vizsgáltak meg, és fontosnak tartották az UEFA javaslatcsomagját is, amelyben a kialakításra adnak olykor kötelező érvényű ajánlásokat, például arról, hogy minden ülőhelyről teljes rálátásnak kell lennie a pályára.

Budapest, 2019. november 18.
A Puskás Aréna 2019. november 18-án.
MTI/Szigetváry Zsolt
Budapest, 2019. november 18. MTI/Szigetváry Zsolt

"Nincs két egyforma stadion a világban. Ez egy érdekes dolog, pedig az ember azt gondolná, hogy miután ezeknek nagyon funkcionálisnak kell lenniük, és mégiscsak, a legújabb stadionok hasonló nagyságrendűek, esetleg kicsit kisebbek, mint a Puskás Aréna, hogy létezik valamilyen standard. De igazság szerint mindegyik kicsit más – fogalmazott az Ybl-díjas építész.

Skardelli György megfogalmazása szerint akkor végeztek jó munkát, ha a modern elemek között a múltból átemelt megoldások nem szembetűnőek és senki nem érzi erőltetettnek.

Atlétikai stadion?

A szakember az InfoRádió Aréna című műsorában arra is kitért, hogy szerinte szükség lenne atlétikai stadionra Budapesten, jelezve, a FIFA és UEFA előírásai nem tették lehetővé, hogy labdarúgópálya körül atlétikai verseny rendezéséhez használható futókört alakítsanak ki az új arénában.

Az UEFA és FIFA e tekintetben rendkívül sarkosan fogalmaz: számunkra az elsődleges szempont, hogy a stadionban ülő összes néző a lehető legközelebb foglaljon helyet a küzdőtérhez, magyarázta. Van lehetőség természetesen a nézőteret távolabbra helyezni, viszont úgy fennáll a kockázata, hogy az említett szövetségek nem fognak oda eseményt vezényelni.

Budapest, 2019. november 14.
A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK) által közzétett fotó a Puskás Aréna belső teréről 2019. október 27-én. Az új létesítmény, amely a futballmérkőzések mellett többek között koncertek, világkongresszusok rendezésével a turizmust is növeli majd, a korábbi Népstadion helyén épült fel két és fél év alatt, részben hasznosítva annak elemeit. A Puskás Arénát a Magyarország-Uruguay barátságos mérkőzéssel avatják fel november 15-én.
MTI/KKBK
Az új létesítmény, amely a futballmérkőzések mellett többek között koncertek, világkongresszusok rendezésével a turizmust is növeli majd, a korábbi Népstadion helyén épült fel két és fél év alatt, részben hasznosítva annak elemeit. MTI/KKBK
"Márpedig nekünk az volt a célunk, ha már egy ilyen úgynevezett prémiumszintű stadiont megvalósítunk, akkor ebben mindent lehessen rendezni", így például BL-döntőt, amire alkalmas az új Puskás Aréna, ebből a tekintetből pedig a régióban teljesen egyedülálló az ország"

– tette hozzá.

A Dél-Ferencváros–Csepel határában tervezett atlétikai stadion 15 ezres befogadóképességű lenne, amit mobillelátókkal akár 55 ezresre is bővíthetnének. A beruházással ráadásul ebbe a rozsdaövezetbe is új életet lehetne vinni, mondta a stadion tervpályázatának zsűrijében is helyet foglaló építész. "Nagyon jót tenne egy ilyen létesítmény, ezért

nem véletlen, hogy a csepeliek támogatják.

Számunkra mindenképpen egy olyan fejlesztést hozna, közlekedésben, infrastruktúrában, amit maga a városrész is élvezne, nemcsak a létesítmény – fogalmazott.

A Puskás Aréna közvetlen környékéről Skardelli György azt mondta, az egységes egésszé formálható, a mindennapok sportközpontjává tehető. Egykor sokan futottak a dromosz körül, ahol egy futókör volt található. Mint fogalmazott, amikor csak lehetősége volt, azt hangoztatta, hogy vissza kell állítani azt a tömegsportéletet, ami itt megvolt.

Az Ybl-díjas építész azt mondta, míg a korábbi Népstadion szerkezete 50 évet bírt, az új Puskás Aréna élettartama 100 év.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Uniós szintű ellenintézkedéseket javasolnak a kínai „Övezet és Út” kezdeményezéssel (BRI), valamint Oroszország terjeszkedésével szemben. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Kína a BRI révén növeli gazdasági és geopolitikai befolyását, valamint azt szorgalmazzák, hogy az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeit illetően, ha diverzifikálni akarja ellátási láncait és kezelni akarja az olyan kihívásokat, mint a klímaválság által kiváltott migráció. A szerencse az, hogy az EU még nem veszítette el teljesen a titkos gazdasági háborút, ráadásul több pénzt sem kell elköltenie, csak uniós szintű összefogásra van szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×