eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Budapest 2024 által 2017. január 4-én közölt legfrissebb aktuális látványterv az Olimpiai Parkról az esetleges 2024-es budapesti olimpia egyik helyszínéről, amely a IX., X. és XXI. kerületekben, a Kvassay-zsilip térségében található, elöl középen az Olimpiai Atlétikai Stadion, balról az olimpiai falu. A látványtervet a Brick Visual, az építési terveket a BORD Építész Stúdió készítette. A 2024-es olimpia rendezési jogáért a magyar főváros Los Angelesszel és Párizzsal verseng, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szeptember 13-án, Limában dönt a helyszínről.
Nyitókép: MTI Fotó

Fontos döntést hoz ma a Fővárosi Közgyűlés az atlétikai vb ügyében

Szerdán mondhatja ki a végső szót a Fővárosi Közgyűlés a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság jövőjéről. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a ferencvárosi és a csepeli támogatás azt jelzi, hogy lesz vb.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az, hogy a csepeli és a ferencvárosi képviselő-testület is támogatta a sporteseményre vonatkozó kormányzati elképzeléseket, azt jelzi, hogy elhárultak az akadályok a megrendezés elől. Ugyanakkor Gulyás Gergely hozzátette: természetesen várják a Fővárosi Közgyűlés állásfoglalását is, és áttekintik majd, milyen javaslatokkal él a fővárosi testület.

"Itt nem csupán egy stadionról van szó, hanem egy 44 hektáros zöld beruházásról is, amely ma még elképesztő állapotban lévő, használhatatlan, de kiváló fekvésű terület" – mondta a miniszter a múlt heti Kormányinfón. Most úgy nyilatkozott, hogy a kormány javaslatoknak tekinti azokat a feltételeket, amelyeket a ferencvárosi képviselő-testület megfogalmazott, de szerinte "a ferencvárosi testület javaslataival nyitott kapukat dönget".

"Ferencváros olyan feltételeket támasztott, amelyek a kerület és a főváros minden lakosának garanciákat ad arra, hogy ez a beruházás minden budapesti javát szolgálja" – mondta Baranyi Krisztina. Ferencváros polgármestere ide sorolta az úgynevezett rozsdaövezetek helyzetét, illetve hogy egy ilyen területre akár az Országos Széchényi Könyvtár is költözhetne. Ezenkívül fontos a Nagyvásártelep műemléki megőrzése, és a diákváros fejlesztése, amely szerinte nagyban enyhíthetne a lakhatási válságot. A városrész vezetője beszélt arról is, hogy fontos lenne a Ráckevei-soroksári Duna-ág vízminőségi állapotának javítása a meder kotrásával.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint nekik nem javaslataik, hanem feltételeik vannak. "Az én feltételeim a budapestiek feltételei, nem javaslatok, hanem feltételek, amelyeket a kormánynak akceptálnia kell annak érdekében, hogy az atlétikai világbajnokság mindannyiunk közös ügye legyen" – mondta a városvezető.

A főpolgármester feltételei között szerepel, hogy az Egészséges Budapest Program meglévő forrásaihoz a kormány adjon még 50 milliárd forintot további képalkotó berendezések beszerzéséhez; a második szempont, hogy növeljék a zöldfelületeket, induljon meg a csepeli Nagyerdő-projekt, és a csepeli területen ne valósuljanak meg élsportberuházások. Azt is feltételül szabta, hogy olyan beruházást szeretnének látni a Duna-parton, amely nemcsak az élsportot, illetve egyszeri alkalmat szolgál, hanem tömegsport- és kulturális rendezvényekre is alkalmas. Feltétel az is, hogy a beruházással összefüggő minden szerződés legyen nyilvános; továbbá a kormány tartsa fenn elkötelezettségét a fővárosi közlekedési beruházások ügyében.

Ezekről a feltételekről a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén előterjesztés formájában szavaz majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×