eur:
392.12
usd:
366.57
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A Budapest 2024 által 2017. január 4-én közölt legfrissebb aktuális látványterv az Olimpiai Parkról az esetleges 2024-es budapesti olimpia egyik helyszínéről, amely a IX., X. és XXI. kerületekben, a Kvassay-zsilip térségében található, elöl középen az Olimpiai Atlétikai Stadion, balról az olimpiai falu. A látványtervet a Brick Visual, az építési terveket a BORD Építész Stúdió készítette. A 2024-es olimpia rendezési jogáért a magyar főváros Los Angelesszel és Párizzsal verseng, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szeptember 13-án, Limában dönt a helyszínről.
Nyitókép: -

Egyhangú szavazás a budapesti atlétikai vb támogatásáról

A fővárosi közgyűlés elfogadta, hogy a fővárosi önkormányzat öt feltétellel támogassa a ferencvárosi atlétikai stadion építését.

Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere hétfőn jelentette be, hogy milyen feltételek mellett hajlandó támogatni az atlétikai stadion megépítését, vagyis a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezését, ezeket fogadta most el a képviselő-testület.

A főváros feltételei:

  1. a következő 5 évben az Egészséges Budapest Program keretében 50 milliárd forintból fejleszthetik a kerületi önkormányzatok az egészségügyi alap- és szakellátást.
  2. a kormány teljesíti azt a megállapodását, amit még Tarlós Istvánnal írtak alá a közösségi közlekedés fejlesztéséről.
  3. Csepelen ne valósuljanak meg élsport-beruházások, az atlétikai stadion megépítésével induljon el a zöldfelületek növelése, valósuljon meg a Csepeli Nagyerdő Program.
  4. az építendő stadion kapcsolatos valamennyi szerződés, költség legyen nyilvános.
  5. olyan rendezvényközpont kell, ami nem csak sportcélokra, hanem szabadidős és rendezvénycélokra is igénybe vehető.

A közgyűlés ülésével egy napon jelent meg a Magyar Közlönyben a kormány határozata, amely szerint elfogadta Csepel és Ferencváros javaslatait az atlétikai világbajnoksággal kapcsolatban. A kormány kötelezte minisztereit ezeknek a javaslatoknak a maradéktalan végrehajtására.

A közgyűlés tanácskozása előtt mintegy 50-60 fiatal sportoló demonstrált a Városháza előtt. Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke az Indexnek azt mondta, hogy "ez egy jelzésértékű csendes demonstráció az atlétikai világbajnokság, az Atlétikai Centrum és a 70 hektáros zöld beruházás megvalósulása érdekében". Korábban ismert sportolók, művészek, díszpolgárok álltak ki a vb-rendezés mellett, az InfoRádióban Baráth Etele volt szocialista parlamenti képviselő, a kajak-kenu szövetség korábbi elnöke és Oszkó Péter expénzügyminiszter is a vb és a stadion megvalósításának előnyeiről beszélt.

Karácsony Gergely a szavazás előtti végszavában a közgyűlésben elmondta: a kormány kifejezte, hogy a stadionépítés ügyében a fővárosi közgyűlés álláspontját veszi irányadónak, és várja azt a lehető legrövidebb időn belül, ezért dönteni kell, de mint fogalmazott, nemcsak arról kell dönteni, hogy legyen-e stadion, hanem azt is meg kell említeni, hogy az elmúlt években túl sokat költöttek élsportra, és keveset egészségügyre. Hangsúlyozta, hogy nem szembe akarnak menni a kormánnyal, hanem kompromisszumra törekednek, és ebben várja a közgyűlés fideszes tagjainak segítségét is.

Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere a szavazás utáni sajtótájékoztatón azt mondta: "a mai napon nagyon fontos döntés született a közgyűlésen. Egyhangú döntéssel megszavaztuk, hogy legyen atlétikai világbajnokság 2023-ban."

Változott a parkolási rendelet

Karácsony Gergely főpolgármestersége alatti első rendes ülésén 104 előterjesztésről tárgyal a képviselő-testület, a másik érzékeny téma az atlétikai vb mellett a parkolási rendelet módosítása volt. Mint arról korébban beszámoltunk, a módosította a fővárosi közgyűlés képviselő-testülete a budapesti parkolási rendeletet.

A 2020. július 1-jétől élő változtatás lényege:

  1. a kerületi önkormányzatoknak maguknak, illetve az általuk erre létrehozott saját vállalkozásoknak kell majd végezni a parkolóautomaták üzemeltetését, a díjfizetés ellenőrzését, az ügyfélszolgálatok és egyebek fenntartását.
  2. A mobilfizetés nagyarányú elterjedtsége miatt ritkábban telepített parkolási automatára lesz szükség. A jelenlegi szabályok szerint a várakozóhelyektől legalább 75 méteren belül kell elhelyezni automatát. A jövőben ez a távolság 250 méterre nő, azzal a megkötéssel, hogy 75 méteren belül most is el kell helyezni egy információs táblát. A táblák tájékoztatást adnak a legközelebbi parkolójegy-kiadó automata elérhetőségéről, továbbá a mobiltelefonos parkolási díjfizetési rendszernek az adott övezetre érvényes kódjáról. A megnövelt távolság miatt a díjfizetés türelmi ideje is 5 percről 10 percre nő.
  3. Kezdeményezik a mobilfizetés kényelmi díjának csökkentését a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-nél és a telefonos szolgáltatóknál.
  4. Megvizsgálják az autómegosztó cége kedvezményrendszerének kiterjesztését az elektromos autók mellett a benzinüzeműekre is.

Elkülönítettek 47 millió forintot a téli krízisidőszakra

A testület egyhangúlag támogatta a főpolgármester javaslatát, és felkérte, hogy az ellátásban részt vevő intézményekkel és szervezetekkel együttműködésben tegyen hathatós lépéseket az éjjeli menedékhelyek koordinált és intenzív élősködőmentesítése, a férőhelyek akadálymentesítése, aktív lábadozó férőhelyek számának bővítése és az alacsony küszöbű férőhelyek biztosítása érdekében.

Hosszasan vitáztak a 16 pontos előterjesztés ötödik pontjáról, amely szerint felmérték volna, hogy a fővárosi önkormányzat fenntartásában működő idősotthonokban télen soron kívül hány férőhelyre tudnának speciális férőhelyeken elhelyezett idős, gondozási szükséglettel rendelkező hajléktalant befogadni. Ezt a pontot végül nem szavazták meg a képviselők.

Harmincmillió forint a patkányirtás ellenőrzésére

A közgyűlés megszavazta a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK) fennálló együttműködési megállapodás meghosszabbítását. A Fővárosi Önkormányzat és a Nemzeti Népegészségügyi Központ 2019. április 30-án „Budapest főváros patkánymentes állapota biztosításának elősegítésére" kötött szerződést, ami 2019. december 31-én lejár, és meg kell hosszabbítani.

A közgyűlés döntése értelmében az NNK monitoring kockák kihelyezésével jövőre is objektív állapotfelmérést végez, értékeli a szerződéses vállalkozó jelentéseit, javaslatot tesz az irtási tevékenységgel összefüggően ellátott feladatokra, rezisztenciát vizsgál, illetve javaslatot tesz az irtást végző vállalkozó szakmai feladatellátásának teljesítésigazolására.

A közgyűlés az ülés végén zárt ülésen döntött arról, hogy megfosztja fővárosi kitüntetésétől a bicskei gyermekotthon volt igazgatóját, akit első fokon két év három hónap börtönbüntetésre ítéltek szexuális visszaélés miatt .

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×