INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

dinnye

gyümölcs

termesztő

export

import

spekulánsok

Egy zöldségkereskedő a dinnyepiacot szabályozó rendeletmódosítás hatályba lépését követően táblára írja a dinnye származási helyét és minőségi osztályát. A módosított jogszabályok célja, hogy erősítsék a magyar dinnye piaci pozícióját, és a belföldi fogyasztók minél több és minél jobb minőségű dinnyét vásárolhassanak.

Dinnyepiac: értetlenül állnak a jelenség előtt a szakemberek

InfoRádió

A hazai görögdinnye ki kell hogy elégítse a vásárlói igényeket, ugyanakkor azt a szakértők sem értik, miért nincs rá külföldön kereslet.

A magyar dinnye minőségével nincsen gond, mondta el az InfoRádiónak Göcző Mátyás, az Országos Dinnyetermesztők Egyesületének társelnöke. Hozzátette: bizonyos területeken a termés megszenvedte a sok esőt, és a csak vártnál kevesebb görögdinnyét lehetett betakarítani – tette hozzá a szakember.

A gyümölcs ára kezdetben igen szépen alakult, mondta Göcző Mátyás. "A nagybani piacon rég nem tapasztalt, vagy

még talán nem is tapasztalt jó áron tudták értékesíteni

a termelők az áruikat. Ez annak is köszönhető volt, hogy a szükségesnél kevesebb, és nem igazán jó minőségű importárut tudtak behozni a kereskedők, így a magyar termelők ebben az időszakban a tavalyinál egy picit jobb áron tudták eladni a görögdinnyéket. Majd pedig az exportpiacon azt vettük észre, (…) hogy nem igazán keresték a magyar árut" – fogalmazott.

Azt nem tudják, hogy miért nem keresték a magyar dinnyét külföldön, tette hozzá az egyesületi társelnök. "Az ősz folyamán és kora télen minden termesztő területre el fog jutni az egyesület, és az idei évi tapasztalatainkat meg kell osszuk a termelőkkel, valamint fel kell készítenünk őket arra, hogy milyen problémákkal szembesülhetnek a következő szezonban" – emelte ki Göcző Mátyás.

A magyar görögdinnye ki kellene hogy elégítse a hazai keresletet, ugyanakkor úgy vélte,

mindig vannak spekulánsok, akik trükköznek és játszanak, és a nagyobb haszon reményében hazardíroznak a külföldi áruk behozatalával - főleg Romániából -, és azt átcsomagolva magyarként adják el.

Ez nagyon nagy probléma – hívta fel a figyelmet az Országos Dinnyetermesztők Egyesületének társelnöke.

A dinnyetermelő területeken még augusztusban lesz termés, így aztán még szeptember közepéig találhatunk magyar gyümölcsöt az árusoknál.

Nyitókép: MTI Fotó: Rosta Tibor

Kapcsolódó hang

A szakértők sem értik, miért nincs kereslet külföldön a magyar dinnyére
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018