eur:
389.26
usd:
362.56
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Egy zöldségkereskedő a dinnyepiacot szabályozó rendeletmódosítás hatályba lépését követően táblára írja a dinnye származási helyét és minőségi osztályát. A módosított jogszabályok célja, hogy erősítsék a magyar dinnye piaci pozícióját, és a belföldi fogyasztók minél több és minél jobb minőségű dinnyét vásárolhassanak.
Nyitókép: MTI Fotó: Rosta Tibor

Dinnyepiac: értetlenül állnak a jelenség előtt a szakemberek

A hazai görögdinnye ki kell hogy elégítse a vásárlói igényeket, ugyanakkor azt a szakértők sem értik, miért nincs rá külföldön kereslet.

A magyar dinnye minőségével nincsen gond, mondta el az InfoRádiónak Göcző Mátyás, az Országos Dinnyetermesztők Egyesületének társelnöke. Hozzátette: bizonyos területeken a termés megszenvedte a sok esőt, és a csak vártnál kevesebb görögdinnyét lehetett betakarítani – tette hozzá a szakember.

A gyümölcs ára kezdetben igen szépen alakult, mondta Göcző Mátyás. "A nagybani piacon rég nem tapasztalt, vagy

még talán nem is tapasztalt jó áron tudták értékesíteni

a termelők az áruikat. Ez annak is köszönhető volt, hogy a szükségesnél kevesebb, és nem igazán jó minőségű importárut tudtak behozni a kereskedők, így a magyar termelők ebben az időszakban a tavalyinál egy picit jobb áron tudták eladni a görögdinnyéket. Majd pedig az exportpiacon azt vettük észre, (…) hogy nem igazán keresték a magyar árut" – fogalmazott.

Azt nem tudják, hogy miért nem keresték a magyar dinnyét külföldön, tette hozzá az egyesületi társelnök. "Az ősz folyamán és kora télen minden termesztő területre el fog jutni az egyesület, és az idei évi tapasztalatainkat meg kell osszuk a termelőkkel, valamint fel kell készítenünk őket arra, hogy milyen problémákkal szembesülhetnek a következő szezonban" – emelte ki Göcző Mátyás.

A magyar görögdinnye ki kellene hogy elégítse a hazai keresletet, ugyanakkor úgy vélte,

mindig vannak spekulánsok, akik trükköznek és játszanak, és a nagyobb haszon reményében hazardíroznak a külföldi áruk behozatalával - főleg Romániából -, és azt átcsomagolva magyarként adják el.

Ez nagyon nagy probléma – hívta fel a figyelmet az Országos Dinnyetermesztők Egyesületének társelnöke.

A dinnyetermelő területeken még augusztusban lesz termés, így aztán még szeptember közepéig találhatunk magyar gyümölcsöt az árusoknál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×