INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

aréna

németh zsolt

ursula von der leyen

tusványos

Németh Zsolt: Tusványos megerősítette az összetartozás tudatát

Németh Zsolt: Tusványos megerősítette az összetartozás tudatát

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Magyarország támogatná egy egész Európai Unióra vonatkozó jogállamisági mechanizmus kidolgozását, ám az ellenőrzéseknek mindenkire egységesen ki kell terjednie – mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az InfoRádióban. Németh Zsolt a tusnádfürdői nyári egyetemről is beszélt az Arénában.

Megértést szorgalmazott Közép- és Kelet-Európa országaival szemben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság következő elnöke egy lapinterjúban. Mindez reménykeltő fejlemény – mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke az infoRádió Aréna című műsorában.

"Ilyen hangokat nem hallottunk az elmúlt években.

Sokkal inkább azt az árkot ásták a nyugat-európai politikusok, amely elválasztotta Közép-Európát Nyugat-Európától" – fogalmazott a politikus.

Németh Zsolt kiemelte: a közép-európai érdekek figyelembe vétele a Fidesz egyik elvárása volt az új elnökkel kapcsolatban. A külügyi bizottság elnöke szerint hasonló feltételük volt a biztonság szavatolása.

"A biztonságon belül kulcsfontosságú kérdés a bevándorlás ügye. Hogy egyértelmű külső határvédelemmel rendelkezzünk, hogy próbáljunk ott segíteni, ahol a problémák fölmerülnek. Hogy határozottak legyünk a kvóta elutasításának kérdésben" – sorolta Németh Zsolt.

A külügyi bizottság elnöke további elvárásként a nemzeti identitás és szuverenitás biztosítását nevezte.

Itt lehet vita a föderális Európa eszméjét képviselő Ursula von der Leyen és Magyarország között

– jegyezte meg. Az egész EU-ra vonatkozó jogállamisági mechanizmust azonban, amit az új elnök egyik fő célkitűzésének nevezett, támogatják – tette hozzá Németh Zsolt.

"Az Európai Uniónak az alapvető jogokat tekintve, különösen az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása érdekében szükséges világos politikával rendelkeznie. Van az európai szintű mechanizmus megalkotásának indokoltsága és lehetősége is, de ennek mindenkire ki kell terjednie" – húzta alá.

Németh Zsolt megjegyezte: a kormány a jogállamiság kapcsán kizárólag a kettős mérce gyakorlata ellen tiltakozott.

Megerősödött a nemzeti összetartozás

Egy a tábor mottóval szervezik meg idén a 30. tusnádfürdői nyári szabadegyetem és diáktábort – ismertette a külügyi bizottság elnöke. Németh Zsolt szerint a jelmondat tükrözi Tusványos legnagyobb eredményét is.

"Az egy a tábor mint gondolat azt is magában hordozza, hogy

egy lett a nemzet ebben a harminc esztendőben.

Legnagyobb fejleménynek, vívmánynak azt tartom, hogy Tusványos kivette a részét abból, hogy ma a Kárpát-medencében a magyarok körében az összetartozás tudata megerősödött. És ma már nem fordulhatna elő egy 2004. december 5." – emelte ki.

Németh Zsolt hozzátette: ma már az ellenzéki pártok is fontosnak tartják, hogy Tusnádfürdőn ismertessék nemzetpolitikájukat, a politikai vitákban idén a szocialista párt és az LMP képviselői vesznek részt. De várnak lengyel, brit, amerikai és szerb politikusokat is. A hagyományokhoz híven

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton tartja meg előadását,

és várhatóan a következő időszak terveit is vázolja – mondta a külügyi bizottság elnöke.

"Véget ért néhány hete a parlament, így van idő reflektálni az előttünk álló időszakra. Gondolkodunk a jövőn, mi lesz ebben a ciklusban a feladatunk. Hogy hol állunk mi, hol áll a régió, Közép-Európa, hol állnak a határon túli magyarok, milyen az Európa-politika előtti kihívás" – sorolta.

A rendezvényen pódiumbeszélgetéseket tartanak többek közt az első világháború és a trianoni békediktátum századik, valamint a rendszerváltás 30. évfordulója kapcsán. A nagyszínpadon esténként koncertek lesznek. Németh Zsolt kiemelte, a Tusványosra idén 400 előadót és 80 ezer résztvevőt várnak.

Nyitókép: Fidesz.hu

Kapcsolódó hang

Németh Zsolt: ilyen hangokat nem hallottunk
 
InfoRádió - Aréna – Németh Zsolt (1. rész)
 
InfoRádió - Aréna – Németh Zsolt (2. rész)
 
Németh Zsolt: egy lett a nemzet ebben a harminc esztendőben
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018