INFORÁDIÓ 
2020. január 20. hétfő
Fábián, Sebestyén

orbán viktor

tusványos

tusnádfürdő

Orbán Viktor miniszterelnök (k) előadást tart a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2018. július 28-án. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.

Tusványos 30: szlovák és szerb mintájú békevágy a románokkal

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Megkezdődött a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor a székelyföldi Tusnádfürdőn. A rendezvény kiemelt témája az első világháború századik és a rendszerváltás harmincadik évfordulója. Az előadók értékelik az EP-választás eredményét, és több pódiumbeszélgetést szentelnek Európa jövőjének. Orbán Viktor miniszterelnök szombaton mond beszédet.

"Egy a tábor!" Idén ez a mottója, az elmúlt harminc évben pedig ez a legnagyobb eredménye a Tusványosnak - fogalmazott korábban az InfoRádió Aréna című műsorában a rendezvény egyik alapítója, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke.

"Egy lett a nemzet ebben a harminc esztendőben. A legnagyobb vívmánynak a Tusványos részéről én azt tartom, hogy kivette a részét abból, hogy ma a Kárpát medencében a magyarok között a nemzeti összetartozás tudata megerősödött" - fogalmazott a politikus.

A bálványosi szabadegyetem újabb alkalom a román-magyar megbékélésre - mondta az InfoRádióban a helyszínről Zsigmond Barna Pál fideszes országgyűlési képviselő, a parlament autonómia albizottságának elnöke.

"A Tusványos kísérlet arra, hogy a románok irányába is jelzéseket küldjünk, hogy próbáljuk rendezni közös dolgainkat.

Ahogy ez például a V4-es együttműködés keretei között sikerült szlovák barátainkkal. Vagy említhetjük a magyar-szerb megbékélést is. Ki gondolta volna ezelőtt 15 évvel, hogy Szerbiával ilyen jó kapcsolatokat tudunk kialakítani, ez példa nélküli az Európai Unióban is" - tette hozzá Zsigmond Barna.

Erről a témáról Orbán Viktor miniszterelnök már tavaly is beszélt a rendezvényen.

"Ahelyett, hogy tagadnánk a valóságot, ami nem észszerű magatartás, fogjuk fel ezt a helyzetet erőforrásként, tekintsünk Erdélyre is így. Akarjunk erősödő Székelyföldet, akarjunk erősödő magyarságot, mert ez erőgyarapodást jelent majd Románia számára is! Erre az útra is ráléphetnénk, az ajtó nyitva áll, csak akarat kell hozzá."

A 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor a nulladik napon a Metropol Group, a Magashegyi Underground és a Quimby fellépésével kezdődött meg, de a héten koncertet ad Nagy Feró és a Beatrice, a Magna Cum Laude, Szabó Balázs bandája, a Kiscsillag, az Anna and the Barbies, a Bagossy Brothers Company, az Intim Torna Illegál és Ákos.

A szervezők 15 ezer embert varnak a székelyföldi Tusnádfürdőre.

Nyitókép: MTI Fotó: Veres Nándor

Kapcsolódó hang

Tusnádfürdő - kezdődik
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018