eur:
393.83
usd:
365.5
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az Európai Bizottság elnökének megválasztott Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikusnak gratulál Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Hidvéghi Balázs: a fideszes szavazatok nélkül nem lett volna meg Ursula von der Leyen többsége

A fideszes EP-képviselő szerint a német politikus kilenc szavazatos többséggel történt megválasztása az Európai Bizottság élére azt mutatja, hogy az Európai Parlamentben a jobboldal megszavazta, a baloldal pedig többségében az új bizottsági elnök megválasztása ellen szavazott.

Hidvéghi Balázs arról is beszélt, hogy az Európai Néppárt (EPP) magyar nemzeti delegációja megelőlegezett bizalom mellett támogatta szavazataival, de határozott elvárásokkal van az Európai Bizottság új elnöke iránt.

A képviselő, miután az EP megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság következő elnökévé, elmondta, az új vezetővel esély nyílik egy kiegyensúlyozottabb és józanabb európai uniós politikára.

A magyar delegáció azt reméli, hogy az uniós bevándorlás kérdésében is új korszakot jelent az új bizottsági elnök megválasztása

- húzta alá a fideszes politikus.

Hidvéghi Balázs szerint jó esély van arra, hogy Ursula von der Leyen vezetésével a magyar kormány szempontjait jobban figyelembe vehetik majd. Mint mondta, a Fidesz-KDNP szerint Európának védelemre van szüksége, az európai emberek érdekeit, biztonságát kell első helyre helyezni és meg kell védeni az európai keresztény kultúrát, ehhez pedig a határvédelem elengedhetetlen feltétel.

Hozzátette,

szerintük azokat az országokat, amelyek a határvédelem terén már komoly lépéseket tettek és eredményeket értek el, nem büntetni kell, hanem támogatni.

Az Európai Bizottság új elnöke akkor jár el helyesen, ha nem bünteti, hanem támogatja a visegrádi országokat - erről Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegációjának vezetője beszélt az Európai Parlament keddi, plenáris ülésén. Mint mondta, azt várják az Európai Bizottság új elnökétől, hogy az Európai Unió következő hétéves keretköltségvetése ne büntesse, hanem támogassa az unió átlagánál nagyobb ütemben fejlődő, gyorsabban felzárkózó, a szegénység visszaszorítása érdekében komoly erőfeszítéseket tevő közép-európai tagállamokat, a V4-eket.

A magyar pártok közül korábban a DK és a Momentum támogatásáról biztosította a német politikus programját, ahogyan az MSZP is, a szocialista Ujhelyi István ugyanakkor, aki közösségi oldalán élőben közvetítette a szavazást, azt mondta,

antidemokratikusnak tartja, és nem ért egyet a bizottság új elnökének jelölési módjával, ezért nemmel szavazott.

Ugyanakkor úgy véli, Ursula von der Leyen nem okoz majd örömet a Fidesz-KDNP-nek, mert az, amit a német politikus képvisel, szöges ellentétben áll Orbán Viktor programjával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×