eur:
392.34
usd:
367.11
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Ungár Péter LMP-s képviselő az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 11-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ungár Péter a szociális szektor összeomlásától tart

Az otthonápolást csak félig oldotta meg a kormány – jelentette ki Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője az InfoRádióban. A politikus korábban úgy nyilatkozott, a kormánynak nem fontosak a szociális szektorban dolgozók, a bérük rendezésére ugyanis nincs fedezet a jövő évi költségvetésben.

Az ellenzéki politikus szerint minden növekmény, amely a szociális szektor költségvetésében található, az vagy kismértékű, alapvetően az inflációt követő növekmény, vagy falugondnoki, illetve egyéb gyermekvédelmi szolgáltatot érintő növekmény.

"Ami fájóan hiányzik, az a szociális szektorban dolgozóknak a béremelése"

– emelte ki Ungár Péter. Emlékeztetett, a három nagy bértábla közül egyedül a szociális az, ami a legkevésbé engedi meg azt, hogy az emberek tisztes béreket keressenek. Ott a legnagyobb az elvándorlás, ott a legelöregedettebb a munkaállomány, sorolta.

"Ha a szociális ágazatban nem emel bért a kormány hamarosan, akkor ez a szektor össze fog omlani"

– húzta alá a politikus.

Ungár Péter szerint a kormány az otthonápolást csak félig oldotta meg. Igaz, a gyermekek otthonápolási díját megemelte 100 ezer forintra, ismerte el, azt viszont fájónak nevezte szintén, hogy a nem gyermek hozzátartozókat otthon gondozóknak a béremelése még várat magára.

A politikus korábban az InfoRadiónak úgy fogalmazott: szinte mindenkinek van olyan ismerőse, aki idős korban jelentkező egészségügyi problémák miatt segítségre szorul. Mivel az intézményi várólistákkal éveket kell várni, ezért sokáig a hozzátartozóknak kell a betegek ellátásában kivenni a részüket. Ez azonban megnehezíti, hogy ők visszatérjenek a munkaerőpiacra. Éppen ezért is vezették be az otthonápolási díjat – azonban a jelenlegi 30-50 ezer forint nem elég, hogy pótolja a kieső összeget, vélekedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×