eur:
394.91
usd:
371.5
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Lehangoló az óceánok és tengerek állapota

Szombaton van az Óceánok Világnapja. A WWF Magyarország kommunikációs vezetője beszélt a vizek helyzetéről.

Az óceánok, tengerek alkotta hatalmas vízfelületeknek köszönheti az emberiség a Föld oxigénellátásának felét. Minden második lélegzetünket az óceánok állítják elő. Azonban az élőviláguk az 1970-es évek óta a felére zsugorodott – hívta fel a figyelmet Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

"A tengereink állapota lehangoló, a biológiai sokféleség a tengeri élőhelyek esetében is drasztikusan csökken. Korallzátonyaink ötven százalékát elveszítettük, és ha a globális felmelegedést nem tudjuk megállítani, akkor 70-90 százalékát veszítjük el" - fejtette ki Antal Alexa. Hozzátette: ez a másfél fokos globális felmelegedésre igaz, ha ugyanis ez két Celsius-fok lesz, akkor a 100 százalék odaveszhet.

Ez azért is problémás, mert a tengeri élővilág 25 százaléka kötődik a korallzátonyokhoz.

Rendkívül rossz a helyzet a Földközi-tengeren

A szakember kiemelte: a Magyarországhoz legközelebbi tenger, a Földközi-tenger a mikroműanyaggal legszennyezettebb a világon. Csak Olaszország partjaira havonta sodor bálnatetemet a víz, az állatok műanyag hulladékot nyelnek, így lelik haláluk.

A Földközi-tenger a vizeink 1 százalékát teszi ki, mégis a teljes globális mikroműanyag-mennyiség 7 százaléka itt van, és ez komoly problémát jelent. Évente több mint félmillió tonna műanyag árasztja el a Földközi-tengert, vagyis a partszakasz minden kilométerén naponta több mint 5 kilogramm tengeri hulladék halmozódik fel – mondta Antal Alexa, aki hozzátette:

nyaranta a turizmus fellendülése 30-40 százalékkal növeli a hulladék mennyiségét.

Miért olyan húsbavágó a tengerek egészsége?

Az egészséges tengeri ökoszisztémák biztosítják az általunk belélegzett oxigén felét, és a kibocsátott szén-dioxidunk negyedét el is nyelik.

A WWF kommunikációs vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy tengerparti nyaralásnál különösen nagy gondot kell fordítani a fenntarthatóságra, az egyszer használatos csomagolások kerülésére.A műanyagtermékek több mint fele ugyanis a gyártástól számítva kevesebb mint egy év alatt a kukában landol.

Az is fontos, hogy semmilyen védett állat- vagy növényfajt ne vigyenek magukkal a partokról a turisták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×