eur:
394.24
usd:
369.64
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Bárki láthatja, hol mekkora a zaj az országban

Már dolgoznak az önkormányzatoknál a zajszint csökkentésére irányuló intézkedéseken - mondta az InfoRádiónak Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője. Ez az intézmény készíti el 2017 óta a stratégiai zajtérképeket Magyarországon

Uniós jogszabályi kötelezettség, hogy települési stratégiai zajtérképet kell készíteni, mégpedig a lélekszám szerint érintett településekre és agglómerációjára; ezt ötévente meg kell újítani - közölte az InfoRádióban Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője.

"Maga a stratégiai zajtérkép

az érintett települések esetén a közúti, a vasúti, illetve a légi közlekedéshez kapcsolódó szinteket mutatja be,

nem mérés, hanem a kibocsátási adatokat figyelembe véve számításmodellezés alapján" - ecsetelte Béres András.

Ezek a térképek a Zajtérképek.hu oldalon bárki számára hozzáférhetők, s igyekeztek úgy elkészíteni, hogy az érintett lakosság ezen a honlapon keresztül meg is értse a zajterhelési szinteket.

Korábban ezt a térképet az önkormányzatoknak kellett elkészíteniük, ám ez elé - Béres elmondása szerint - financiális akadályok gördültek, az uniós források már nem fedezték a frissítések költségeit.

Mint hozzátette, a budapesti térkép elkészítése komoly koordinációt igényelt a 24 agglomerációs település miatt, de a kormány biztosította a szükséges forrásokat, és ezzel párhuzamosan az elkészítés felelősségét a Herman Ottó Intézetre bízta 2017-ben.

Egy fontos feladat azonban az önkormányzatoknál maradt: az intézkedési terv kidolgozása a zajtérkép alapján.

"Ez kell, hogy tartalmazza a helyi adottságok és a modellezési eredmények ismeretében, hogy a zajszint tekintetében túlterhelt területeken hogyan csökkenthető a zajterhelés, illetve a kevésbé terhelt területeken hogyan őrizhető meg az alacsony érték" - fejtette ki Béres András.

Az intézkedési terv elkészítéséhez is biztosít forrást az állam.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×